Омбудсманът Диана Ковачева се застъпи пред здравния министър в оставка

...
Омбудсманът Диана Ковачева се застъпи пред здравния министър в оставка
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска държавата да плаща лекарства на деца с онкохематологични заболявания

Омбудсманът Диана Ковачева се застъпи пред здравния министър в оставка проф. Асена Сербезова за лекуването на деца с онкохематологични болести и с ревматологични и ендокринологични проблеми . Това оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

Поводът за това е сигнал от Сдружение „ Деца с онкохематологични болести “ , както и от родители на деца с разнообразни болести, които сигнализират, че поради нормативно избраната възбрана за финансиране с обществени средства (от НЗОК) на лекарствени артикули отвън позволените за приложимост, се нарушава правото на децата им на качествено лекуване.

Мнението на експертите е, че с цел да бъде решен този проблем, е  необходимо незабавно приемане на изменение и допълнение на Закона за лекарствените артикули за хуманната медицина , с което да отпадне възбраната за финансиране с обществени средства на лекарствени артикули за деца, които са отвън позволените за приложимост така наречен „ off-label “, показват от институцията на омбудсмана. Другата опция е основаване на профилиран фонд за финансиране на този вид лекарства, който ще обезпечи опцията за възнаграждение на лекарствените артикули за лекуването на детето.

Диана Ковачева приканва какъвто и вид да бъде определен, да бъде открито незабавно решение на казуса , с което да се подсигурява, че няма да бъде спряно лекуването на деца, изключително на тези, за които то е животоспасяващо.

Ковачева показва, че родителите упорстват за отговорно национално отношение към здравето на техните деца.

„ Предвид обстановката и потребностите на децата, доста постоянно тези лекарства се употребяват „ отвън късата им характерност “ , изключително когато не е известна друга опция за лекуване, както и други благоприятни условия,  включително потреблението на медикаменти, утвърдени от контролния орган или същите не са налични. Като поддръжка на настояванията на родителите, водещи онкохематолози, неонатолози и ревматолози означават, че при тези случаи на лекуване с такива лекарства, те обезпечават целия развой, като ползват висококачествени доказателства и доста добре завършена здравна документи, при съблюдаване на всички спомагателни разпореждания за целенасоченост, следене на успеваемостта и сигурността при приложимост на медикаменти без наставление. Такава е международната процедура като до момента тези медикаменти са се поемали и в България от Националната здравноосигурителна каса, а преди този момент от Фонда за лекуване на деца “, добавя публичният бранител.

Омбудсманът акцентира, че в настояването си родителите се базират на съществуващи европейски модели и практики на възнаграждение с обществени средства на лекарствени артикули, които са отвън разрешението за приложимост за деца.  

Тя упорства при разглеждане на поставените проблеми с медикаментите на децата, да бъдат регистрирани всички публични отзиви и позиции - на професионалните общности, на родителите, с цел да бъде открит баланс сред отговорностите и упованията към Министерството на здравеопазването, което според Закона за протекция на детето е специфичен орган за протекция.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР