Омбудсманът Диана Ковачева се кандидатира за съдия в Европейския съд

...
Омбудсманът Диана Ковачева се кандидатира за съдия в Европейския съд
Коментари Харесай

Омбудсманът се кандидатира за съдия в Европейския съд по правата на човека

Омбудсманът Диана Ковачева се кандидатира за арбитър в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург, оповестява Lex.bg. Тя е един от 13-те претенденти. Това е третият опит на правосъдното министерство да избере наш представител там.

Новите участници в процедурата са омбудсманът проф. Диана Ковачева, съдията от Софийския градски съд Галя Вълкова, преподавателят в Университета на Страсбург Иван Боев и Екатерина Георгиева, чиято кариера на правист е предходна през доста европейски институции.

Документи за кандидатстване са подали и девет души, взели участие в предходната процедура. Това са съдията от Върховния административен съд Искра Александрова, правозащитничката от Пловдив Милена Кадиева, ръководителят на Административен съд София-област Мария Попова, доцент Катерина Йочева, съдията от Административен съд София-град Красимира Милачкова, някогашният шеф на Националния институт на правораздаването Драгомир Йорданов, който в този момент управлява Европейското учебно заведение по наложително осъществяване към Камарата на частните правосъдни реализатори, юристът и правозащитник от Перник Пламен Борисов, Виктор Соловейчик, който е началник на секретариата на една от секциите в самия Европейски съд по правата на човека и Татяна Бъчварова, която работи в службата на прокурора в Международния углавен съд в Хага.

Комисията, ръководена от проф. Пламен Панайотов, би трябвало да се произнесе по допустимостта на 13-имата претенденти. Процедурата планува тест за равнището на притежаване на британски и френски език, събеседване, оценяване и класиране, като описът с подбраните претенденти би трябвало да е подготвен до 23 юни.

До 5 юли 2023 година Министерският съвет би трябвало да одобри решение за одобрение на първите трима, както и на авариен лист с претенденти за съдии в Европейски съд по правата на човека. Мандатът на настоящият български арбитър в Страсбург Йонко Грозев изтича на 12 април 2024 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР