Омбудсманът Диана Ковачева поиска от председателя на Държавната агенция за

...
Омбудсманът Диана Ковачева поиска от председателя на Държавната агенция за
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска проверка на „Топлофикация София“

Омбудсманът Диана Ковачева изиска от ръководителя на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) Евгени Симеонов да бъде осъществена надзорна метрологична инспекция за съблюдаване отговорностите на „ Топлофикация София “ ЕАД по Закона за измерванията (ЗИ) по отношение на употребяваните топломери и водомери в абонатните станции, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Поводът са голям брой тъжби от битови клиенти на столичната топлофикация в здания – етажна благосъстоятелност, които се оплакват от високите сметки за ползване на топлинна сила.

Хората показват, че измерването и отчитането на потреблението на топлинна сила за търговски цели се прави по общи водомери и топломери в абонатните станции, които са благосъстоятелност на топлопреносното дружество.

Припомняме, че през 2021 година омбудсманът се обърна към ДАМТН поради подозренията на консуматори за правилното премерване на топлинната сила, която постъпва в абонатните станции и се разпределя сред клиентите в постройките.

Тогава проф. Ковачева също изиска инспекция на средствата за комерсиално премерване в постройките – етажна благосъстоятелност в София и в отговор беше осведомена, че през първото тримесечие на 2021 година Агенцията е направила надзорна инспекция на сдружението за съблюдаване на отговорностите му по ЗИ, в качеството му на разположение, употребяващо средства за премерване (топломери и водомери), за реализиране на търговски заплащания по смисъла на член 5 от закона, при доставката на топлинна сила.

Тогава надзорната инспекция на ДАМТН в 130 абонатни станции установи нарушавания в 90 от тях - 69%, т.е. 80 топломера и 17 водомера са били с изминал период на годност.

„ Категорично е мнението ми, че делът на уредите с изминал период на метрологична инспекция, открит при надзорната инспекция, е недопустимо висок и поражда съмнение на жителите към коректността на изготвяните месечни и годишни сметки за топлинна сила “, написа омбудсманът до Симеонов.

Проф. Ковачева добавя още, че м. септември 2021 година се е обърнала към изпълнителния шеф на „ Топлофикация София “ ЕАД с рекомендация сдружението да обезпечи своевременна метрологична инспекция на всички топломери и водомери в абонатните станции, които по данни на сдружението са близо 17 500 броя.

„ Като означавам продължителния интервал, в който топлопреносното дружество е имало опция да извърши отговорностите си по ЗИ след направените констатации на ДАМТН, на съображение Закона за омбудсмана се обръщам към Вас с оглед пълномощията Ви за определяне спазването на отговорностите от страна на „ Топлофикация София “ ЕАД, произлизащи от ЗИ, във връзка с общите водомери и топломери в абонатните станции “, написа в умозаключение Диана Ковачева и гледище Агенцията да я осведоми навреме за подхванатите дейности.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР