Омбудсманът Диана Ковачева определя като недопустимо предстоящото от 1 юли

...
Омбудсманът Диана Ковачева определя като недопустимо предстоящото от 1 юли
Коментари Харесай

Омбудсманът против скока на парно и топла вода

Омбудсманът Диана Ковачева дефинира като неприемливо идното от 1 юли повишаване с до половин % на парното и топлата вода.

По време на публичното разискване специалистът от нейния екип Весела Ванева посочи като мотив, че самият регулатор е направил  изчисленията при планирана цена на газа, която на годишна база се чака да е с 24 % по-ниска:

„ Всъщност препоръчаното привидно минимално покачване на цените на топлинната сила ще се трансформира в доста повишаване за всички клиенти на топлата вода и парното с малко над 11 на 100 заради кумулативния резултат от покачването на ставката на налога на добавената стойност от 9 на 100 на 20 на 100 от 1 юли тази година. Така потребителите ще се окажат в неуместната обстановка при доста понижение на цените на природния газ да заплащат по-високи цени за топлинната сила, каквито нямаше даже по време на невижданата енергийна рецесия през 2022 година “.

Весела Ванева добави, че затова омбудсманът предлага цените на топлата вода и парното да бъдат понижени в подобен размер, че да компенсират идното нарастване на Данък добавена стойност. Тя упорства и да се употребяват други способи да бъдат обезщетени топлофикациите за недовзетия си доход, а не посредством сметките на клиентите на сдруженията.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР