Омбудсманът Диана Ковачева настоява гражданите да бъдат информирани при прекратяване

...
Омбудсманът Диана Ковачева настоява гражданите да бъдат информирани при прекратяване
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява здравната каса да информира онлайн пациентите, останали без лични лекари

Омбудсманът Диана Ковачева упорства жителите да бъдат осведомени при преустановяване на договорите на определените от тях общопрактикуващи лекари със НЗОК.

Тя изпрати рекомендации на Националната здравноосигурителна каса и здравния министър доктор Стойчо Кацаров да се заемат с този проблем поради огромното количество тъжби изпратени до нея.

Обезпокоена съм от постъпващите тъжби от жители по този въпрос, написа Ковачева в позиция, изпратена до медиите.

По публични данни 73 персонални лекари през 2020 година са прекратили по разнообразни аргументи своята процедура и контракти с НЗОК, само че техните пациенти, които са приблизително сред 1000 и 2000 души, са разбрали този факт едвам откакто са потърсили джипито си във връзка със здравословен проблем. Това, по груби калкулации визира над 70 000 души, изясни омбудсманът.

Тя напомня, че към този момент два пъти е поставяла този казуса на вниманието на Здравната каса, само че и досега, в получените отговори, НЗОК не се ангажира с предприемане на съответни дейности за неговото решение.

Повод за следващото писмо на доцент Диана Ковачева е информацията за създаването на приложение (Платформа за известяван на пациентите), посредством което НЗОК и договорните й сътрудници ще могат да осведомят здравноосигурените лица, с SMS или по различен наличен метод, за действия, касаещи здравното им обслужване.

Омбудсманът упорства в приложението да бъде включен модул за неотложно информиране на здравноосигурените лица при преустановяване или подадено заявление за преустановяване на договорите с НЗОК на определените от тях общопрактикуващи лекари, тъй че жителите да не бъдат поставяни пред приключен факт.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР