Омбудсманът Диана Ковачева настоява да се потърси правен механизъм, който

...
Омбудсманът Диана Ковачева настоява да се потърси правен механизъм, който
Коментари Харесай

Омбудсманът иска минимална пенсия над линията на бедност

Омбудсманът Диана Ковачева упорства да се потърси юридически механизъм, който да направи допустимо актуализирането на най-ниската пенсия за застрахователен стаж и възраст, тъй че тя да не е под линията на беднотия. Това излиза наяве от писмото й до министъра на труда и обществената политика Деница Сачева и до шефа на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов.

В мнението си публичният бранител показва, че по данни на Националния застрахователен институт сега размерът на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст е 219, 43 лева, до момента в който линията на бедността за тази година е 348 лв.. От 1 януари 2020 година линията на беднотия ще бъде 363 лв., а от 1 юли 2020 година минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст ще се увеличи на 250 лева , акцентира Ковачева.
 Минималната пенсия става 250 лева от 1 юли 2020 година
Минималната пенсия става 250 лева от 1 юли 2020 година

Първият ден болничен няма да се заплаща

Повод за писмото на омбудсмана са огромният брой тъжби, както и петиция, подкрепена от 1 800 души, в която жители се оплакват, че даже с плануваното 6,7% нарастване на пенсиите от юли следващата година, техните приходи ще бъдат под линията на бедността поради растежа на цените и инфлацията. Според хората въпросното нарастване не е задоволително за действително възстановяване на виталния им стандарт.

" Предвид упованията от страна на възрастните хора към способените държавни институции, за предприемане на дейности, които да им обезпечат приходи за почтено битие, се обръщам към Вас с рекомендацията да се потърси юридически механизъм, който да направи допустимо актуализирането на пенсиите до равнища, които да им подсигуряват заслужен живот и да ги изведат от групата на хората, живеещи под прага на беднотия ", показва в позицията си Ковачева и и зразява вяра, че институциите ще подхващат нужните ограничения за решаването на казуса.
 363 лв. ще е линията на беднотия у нас през 2020 година
363 лв. ще е линията на беднотия у нас през 2020 година

Това е с 15 лв. повече по отношение на 2019 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР