Омбудсманът Диана Ковачева изрази искане за преразглеждане на предложените изменения

...
Омбудсманът Диана Ковачева изрази искане за преразглеждане на предложените изменения
Коментари Харесай

Омбудсманът възрази срещу промени в наредбата за ВиК услугите

Омбудсманът Диана Ковачева изрази искане за преразглеждане на препоръчаните промени и допълнения на Наредбата за цените на водоснабдителните и канализационните услуги. Тя изрази загрижеността си, че препоръчаният план не обезпечава задоволителна отбрана на правата на потребителите и не реализира баланс сред ползите на ВиК операторите и потребителите.

В своето мнение, омбудсманът акцентира значимостта на връзката сред цените на ВиК услугите и качеството на предоставяните услуги. Тя изрази страдание, че цените на ВиК услугите няма да са свързани с осъществяването на индикаторите за качество, което съгласно нея е от решаващо значение.

Ковачева предлага да се разиска опцията за изменението единствено на някои разноски , включени в тях, със средногодишната инфлация, като тези за вложения, за поправки и за настояща прехрана, само че упорства да се изключат разноските за работна заплата, тъй като за тях има заложено нарастване за всяка година по 15%, както и разноските за амортизации и тези за ел. сила, тъй като тя се търгува на борсата и цената се дефинира на борсата.

Омбудсманът също по този начин уточни нуждата от бистрота и осведоменост на потребителите. Тя изрази недоволството си от отпадането на периоди за запознаване на потребителите с предложенията на ВиК операторите и за преразглеждане на цените. 

" Премахването на тези условия, като " утежняващи " и създаващи " излишно закъснение " е меко казано неясно, нарушава се правото на информация на жителите ", аргументира се омбудсманът.

Ковачева акцентира още, че в плана липсват и промените , за които е упорствала през годините - при всяко одобряване на цените на водата да се регистрира осъществяването на индикаторите за успеваемост, както и разноските за вложения, в това число по отношение на разбора на обществената търпимост, според член 29, алинея 3 от НРЦВКУ, в случаите при липса на обществена информация за междинния приход на едно лице в области, където грешката е над 15,1%.

" От информация от уеб страницата на Национален статистически институт " Общ приход по източници на приходи " за интервала 2018 - 2022 година се открива, че има доста случаи, в които липсват данни на Национален статистически институт , като да вземем за пример: за областите Ловеч и Монтана за годините 2018, 2019, 2020, 2021; за 2022 година - за областите Враца, Разград, Добрич, Търговище и така нататък В тези случаи Национален статистически институт не може да даде достоверни данни за приходите по области, поради висока степен на неточност, само че без значение от това те се употребяват за пресмятане на обществената търпимост . По този проблем обаче, КЕВР не предлага решение ", показва омбудсманът.
 Омбудсманът желае помощта за дребните възпитаници да се изплаща без непотребна администрация
Омбудсманът желае помощта за дребните възпитаници да се изплаща без непотребна администрация

Информацията е налична в системата на МОН
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР