Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до служебния вицепремиер и социален

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до служебния вицепремиер и социален
Коментари Харесай

Омбудсманът: Възрастните и хората с увреждания също трябва да бъдат приоритетна група при помощите за отопление

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до служебния вицепремиер и обществен министър Лазар Лазаров по отношение на Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № РД-07-5 от 2008 година на МТСП за изискванията и реда за разпределяне на целева помощ за отопление, оповестен за публично разискване със период до 1 юни т.г., оповестиха от пресофиса на публичния бранител.

„ Като омбудсман и народен публичен бранител постоянно съм подчертавала, че е нужна цялостна политика, работещи ограничения, интегриран метод за решение на проблемите в областта на общественото подкрепяне, с нова философия, цели и правила. Системата на общественото подкрепяне има незабавна потребност от метаморфоза, която да докара до по-ефективно потребление на обществените средства “, написа омбудсманът.

В мнението си проф. Ковачева акцентира, че прави оценка амбициозната задача за разрешаването на казуса за отпадането на деца от просветителната система, пред който е изправено обществото. Тя подчертава, че

България има потребност от инвестиция в децата и тласъци за родителите, само че и механизми за поддръжка, обвързани с съответни отговорности, с цел да се върнат децата в учебно заведение.

„ Бих желала също по този начин да насоча вниманието към предложенията за промени в член 2 от плана на Наредба. Новата редакция на алинея 4 планува диференцираният приход за отопление да се дефинира от основата за подкрепяне, чийто месечен размер е 30 % от линията на беднотия за съответната година, поправена със съответния % за групата, към която принадлежи лицето. Обособени са пет групи с лица в уязвимо състояние, като главните категории са: живеещите сами, бременните, децата до 18 години и родителите, които отглеждат сами децата си, както и съжителстващи лица. Силно съм обезпокоена от обстоятелството, че в плана за Наредба не са изведени категорично други категории уязвими жители, които са част от настоящата редакция на Наредба № РД-07-5 от 2008 година – като възрастните и хората с увреждания “, показва Диана Ковачева.

Тя обръща внимание, че не излиза наяве дали правоимащите групи лица, посочени в точки от 15 до 17, резервират правата си и в новия план. Изрично акцентира, че поради влошеното си положение, хората с увреждания имат характерни потребности и потребност от спомагателна обществена поддръжка, тъй като тяхното финансово положение е повлияно от по-високия риск от беднотия и безработица, както и от забележителните разноски, които е належащо да правят за компенсиране на дефицитите и превъзмогване на съществуващите бариери при взаимоотношението със заобикалящата ги среда.

„ Необходимостта от съответна помощ е обусловена и от условията на интернационалните правозащитни актове, по които страната ни е страна – като Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания и Хартата на главните права на Европейския съюз “, написа още омбудсманът с настояването да бъдат съобразени и останалите постъпили в хода на публичните съвещания оферти за гарантиране на правата на жителите в уязвимо състояние.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР