Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до правосъдното министерство във връзка

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до правосъдното министерство във връзка
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева поиска спешни мерки за борба с домашното насилие

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до правосъдното министерство по отношение на плана за изменение и допълнение на Закона за отбрана от домашно принуждение.
В мнението си, създадено взаимно с неправителствени организации, омбудсманът поддържа съответни оферти в законопроекта, да вземем за пример за изменение на едномесечния период за подаване на молба за заповед за отбрана от акта на домашно принуждение. Аргументът е, че при доста от случаите жените-жертви на принуждение вкъщи, пропущат този прекомерно къс за тях период, което препятства тяхната съответна отбрана.
Друг акцент в мнението на омбудсмана, обиден и във видеото по тематиката във фейсбука й, е неналичието на спешни центрове за поддръжка на жертвите.

Видеото тук: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1297683267109652&id=10000603972120

„ Въпросът с домашното принуждение е от основно значение, изключително сега на изключителното състояние, в което се намираме, множеството хора са затворени в домовете си. За страдание, статистиката демонстрира, че домашното принуждение нараства, в случай, че и без тази екстремност на обстановката, у нас тя е доста висока - през миналата година приблизително по две дами на месец са изгубили живота си вследствие на брутална демонстрация от страна на колегата си. Затова считам, че изключително в този момент би трябвало да бъдат препоръчани съответни ограничения за поддръжка. В това число са и спешните центрове, в които жертвите могат да потърсят протекция. За страдание, техният брой е надалеч под нужния най-малко за страната - 28, а в София е единствено един, с осем кревати ", споделя доцент Ковачева.
В мнението си тя категорично акцентира, че са нужни и други нормативни промени в посока унищожаване на условието за методичност в дефиницията за закононарушения, осъществени в изискванията на домашно принуждение в Наказателния кодекс, в това число категорично криминализиране на брачното обезчестяване и криминализиране на всички форми на икономическо и психическо домашно принуждение.
„ В момента, с цел да бъде осъден един принудител по-тежко, би трябвало да има най-малко три регистрирани акта на принуждение против партньорката му. Това не постоянно е допустимо, тъй като от време на време насилието може още от първия път да отнеме живота на дамата или да докара до нейното осакатяване ", споделя омбудсманът.

Становището тук: https://www.ombudsman.bg/news/5331
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР