Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на здравеопазването проф.

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на здравеопазването проф.
Коментари Харесай

Гарантиран достъп до здравеопазване и спешна реформа на ТЕЛК и НЕЛК иска омбудсманът

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова, до министъра на труда и обществената политика Георги Гьоков и до ръководителите на двете отраслови парламентарни комисии - Искрен Арабаджиев и доктор Стоян Тонев, в което ги алармира за нуждата от незабавни решения по най-неотложните проблеми на хората с увреждания.

„ Като главен проблем на хората с увреждания, за който се отбелязва, че нарушава тяхното достолепие, се показва здравната им експертиза от Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК). В тази връзка се обръща внимание, че процедурата по освидетелстване и преосвидетелстване е тромава и се добавя, че огромна част от явяващите се в продължение на месеци са лишени от всевъзможни приходи. Отправят се оферти за решение на проблемите, включително по отношение на: обезпечаване достъп до лекуване на редица болести и търсене на опция за лекуване в други държави; НЗОК да преразгледа финансирането, като при разискванията бъде взето поради мнението на хората с увреждания; Осигуряване на достъп до нови способи на лечение; Осигуряване на омекотен достъп в изискванията на извънболничната помощ до скъпоструващи образни проучвания “, написа проф. Ковачева.

Тя акцентира, че хората с увреждания упорстват да не бъдат лишавани от права при всяка смяна на Наредбата за здравната експертиза; придобилите право на непозната помощ да не я губят до излизане на ново експертно решение и влизането му в действие, както и обезпечаване на финансова поддръжка за този период; персоналната помощ да бъде съобразена и с помощните средства; обезпечаване на положително заплащане на лекарите работещи в ТЕЛК; за хора с вродени увреждания и добити в детска възраст да няма условие за застрахователен стаж като изискване за разпределяне на пенсия по неработоспособност.

„ Като омбудсман неведнъж съм отправяла рекомендации за решение на поставените проблеми в отвореното писмо. Бих желала също да изразя мощното си безпокойствие от случаите на нарушени права на хора с увреждания и в тази връзка да посоча нуждата от намиране на съответни решения и гарантиране на техните права “, показва Диана Ковачева.

По мотив достъпа до лекуване, публичният бранител обръща внимание върху високите равнища на доплащане от пациента в опазването на здравето у нас, като нужните за това суми постоянно остават непостижими за хората с увреждания поради ниските им приходи и неналичието на съответно обществено подкрепяне.

„ Изискването за възнаграждение или доплащане слага пациентите в риск и заплашва както правото им на достъп до опазване на здравето, по този начин и възобновяване на работоспособността им и опциите за живот в положително здраве “, подчертава проф. Ковачева.

Другият въпрос, който омбудсманът показва, е нуждата от предприемане на незабавни ограничения за обезпечаване на навременен и обезпечен достъп на хора до самостоятелно лекуване и нововъведения посредством обезпечаване на омекотен достъп до модерни лечения и лекуване в чужбина, което също е значима причина за гарантиране на правата на хората с увреждания.

„ Проблемите, произлизащи от неосигуряването на достъп на жителите до дълготрайно лекуване, палиативни и здравни грижи, а също продължителна рехабилитация с задоволителен размер и дълготрайност, също нарушават пациентските им права и основават действителна заплаха за техния живот и здраве и е належащо разискване на незабавни ограничения за тяхното решение “, написа още омбудсманът.

Като изключително значими Диана Ковачева откроява проблемите на хората с увреждания при здравната експертиза и произлизащите от нея обществени права.

Омбудсманът припомня и за усложненията на хора с увреждания да упражняват правата си след 1 април 2022 година, когато бе анулирана изключителната епидемиологична конюнктура. Настоява § 20, алинея 1 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние да обхване и жителите, на които експертните решения са изтекли в интервала след 31 март 2022 година

В тази връзка още преди Великден, проф. Ковачева показа на вниманието на ръководителя на Народното събрание и депутатите от обществената комисия съответно законодателно предложение за удължение периода на изтеклите ТЕЛК решения с три месеца след епидемиологичната конюнктура, след това припознато и импортирано от народни представители.

С цялото мнение на Диана Ковачева можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР