Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на здравеопазването проф.

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на здравеопазването проф.
Коментари Харесай

Омбудсманът призова за реформа в ТЕЛК

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова , до министъра на труда и обществената политика Георги Гьоков и до ръководителите на двете отраслови парламентарни комисии - Искрен Арабаджиев и доктор Стоян Тонев, в което ги алармира за нуждата от незабавни решения по най-неотложните проблеми на хората с увреждания, оповестяват от пресцентъра на публичния бранител.

Поводът за това е постъпило в институцията на омбудсмана отворено писмо, в което хора с увреждания търсят подпомагане за решаването на техни съответни усложнения, свързани с обезпечаване на лекуването им, здравната експертиза и произлизащите от нея обществени права . В него те обръщат внимание, че неприятните политики са съществена причина за ситуацията, в което се намират хората с увреждания и показват, че са лишавани от животоспасяващи и поддържащи лечения.

Ковачева уточни, че главен проблем на хората с увреждания е нарушаването на тяхното достолепие от Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК). Тя добави, че процедурата по освидетелстване и преосвидетелстване е тромава и огромна част от явяващите се в продължение на месеци са лишени от всевъзможни приходи.
 От юли помощните средства и медицинските произведения ще се предписват електронно
От юли помощните средства и медицинските произведения ще се предписват електронно

" Информационно обслужване " тества електронното включване през ЛКК-РЗОК-НЗОК

Омбудсманът насочат оферти за решение на проблемите като: обезпечаване достъп до лекуване на редица болести и търсене на опция за лекуване в други държави; НЗОК да преразгледа финансирането, като при разискванията бъде взето поради мнението на хората с увреждания; Осигуряване на достъп до нови способи на лечение; Осигуряване на омекотен достъп в изискванията на извънболничната помощ до скъпоструващи образни проучвания.

Тя акцентира, че хората с увреждания упорстват да не бъдат лишавани от права при всяка смяна на Наредбата за здравната експертиза.

" Като омбудсман неведнъж съм отправяла рекомендации за решение на поставените проблеми в отвореното писмо. Бих желала също да изразя мощното си безпокойствие от случаите на нарушени права на хора с увреждания и в тази връзка да посоча нуждата от намиране на съответни решения и гарантиране на техните права ", безапелационна бе Диана Ковачева.
 Дигитализацията влиза и при хората с увреждания, Гьоков желае и промяна в ТЕЛК
Дигитализацията влиза и при хората с увреждания, Гьоков желае и промяна в ТЕЛК

Георги Гьоков още веднъж повдигна въпроса, че ТЕЛК не дава опция за хората с увреждания

Другият въпрос, който омбудсманът показва, е нуждата от предприемане на незабавни ограничения за обезпечаване на навременен и обезпечен достъп на хора до самостоятелно лекуване и нововъведения посредством обезпечаване на омекотен достъп до модерни лечения и лекуване в чужбина, което също е значима причина за гарантиране на правата на хората с увреждания.

Проблемът, водещ да нарушение на цивилен права, е неналичието на явен ангажимент от профилираните сформира на НЕЛК да се произнесат с решение всъщност при наново установено процесуално нарушаване от страна на ТЕЛК, съобщи Ковачева. По думите й това води до няколкократна анулация на експертните решения и връщането им на ТЕЛК за ново освидетелстване на лицето с напътствие за премахване на позволените неточности и пропуски в решението.

Диана Ковачева упорства да се обърне внимание и на асистентската поддръжка , която би трябвало да обезпечава задоволително помощ на нуждаещите се да водят заслужен и самостоятелен живот. Според нея е значимо въведените механизми да обезпечават съответни благоприятни условия на членовете на фамилиите на хората с увреждания да упражняват специалностите си и да се осъществят на пазара на труда, в това число и посредством осъществяване на образования и преобразяване на асистентството в специалност.
 Има подготвеност с промяната в ТЕЛК - ще се дава съгласно работоспособността
Има подготвеност с промяната в ТЕЛК - ще се дава съгласно работоспособността

Реформата е на европейски принцип, залегнала в съдружното съглашение на ръководещото болшинство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР