Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния вицепремиер и министър

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния вицепремиер и министър
Коментари Харесай

Диана Ковачева настоява да бъдат възобновени всички забавени плащания към хората с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния вицепремиер и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров, до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и шефа на Националния застрахователен институт (НОИ) Ивайло Иванов, в която упорства да се подхващат нужните дейности за обновяване на всички забавени заплащания към хората с увреждания. Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Поводът за рекомендацията ѝ са многочислени тъжби, сигнали и позвънявания от хора с увреждания до институцията на омбудсмана, в които алармират, че не по тяхна виновност още не са се явили за преосвидетелстване и през март са оставени без поддръжка.

От пресцентъра на публичния бранител напомнят, че от 25 януари са в действие нови промени в Закона за хората с увреждания, инициирани от омбудсмана и гласувани в последните дни на 48-ото Народно заседание, за хората да не губят права и да получават пенсиите си за неработоспособност, до момента в който чакат преосвидетелстване, което става след подаване на заявление-декларация. Така до издаване на ново ТЕЛК решение Регионалните здравни инспекции (РЗИ) са задължени да дават информация на всички виновни органи, с цел да не се прекъсва финансовата и целева поддръжка на хората с увреждания, в това число безплатните винетки стикери, право на персонална помощ, асистентска поддръжка, данъчни облекчения и други, допълват от офиса на Ковачева.

Омбудсманът упорства за ускорено даване на информация от Здравното министерство и неотложно обновяване на полагащата се поддръжка към всички правоимащи, без да има повече забавяния и въвеждане на спомагателни, ограничаващи условия.

На 14 февруари Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и шефа на Националния застрахователен институт (НОИ) Ивайло Иванов да се подхващат нужните дейности за обновяване на всички забавени заплащания към хората с увреждания. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР