Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването
Коментари Харесай

Омбудсманът с препоръка НЗОК да покрива изследванията за репродуктивност

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, до вр. и.д. шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доктор Йорданка Пенкова и ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров, в която предлага в пакета от здравни действия, покривани от бюджета на касата, да бъдат включени годишни проучвания за репродуктивността – при дамите това е оценката на яйчниковия запас, а при мъжете проучването на спермограмата, оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана

Повод за тази рекомендация е сигнал от Фондация " Искам бебе ", която сигнализира, че у нас от ден на ден младежи на възраст сред 25-35 години се оказват със съществено нарушена репродуктивна функционалност.

Според фондацията това се дължи на неналичието на проучване на яйчниковия запас в млада възраст и показват, че в случай че проучването се прави годишно на дами над 18-години, това би довело до ясна картина за техния репродуктивен статус и за обмисляне раждането на дете в сходство със здравословното им положение.

Затова от Фондация " Искам бебе " оферират в пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК, " на всяка жена на възраст от 18 до 35 година да се включи проучване на хормона за оценка на яйчниковия запас (АМХ) " и прецизират, че все още междинната цена на проучването на този хормон е в размер на 50 лева, както и че за мъжете на същата възраст, проучването на спермограмата е на стойност 70 лева

" По мотив повдигнатия въпрос, бих желала да отбележа, че омбудсманът е зает с намирането на решения на проблемите, които имат отношение към репродуктивното здраве и асистираната репродукция. В тази връзка считам, че навременната профилактика и своевременното определяне на репродуктивни проблеми при дамата, както и при мъжа, е значимо, с цел да могат в доста по-ранен стадий да имат информация за здравния си статус и да могат да вземат нужните ограничения, предвид на обмисляне на бременност и раждане на крепко дете ", написа проф. Ковачева.

Тя обръща внимание и на обстоятелството, че все още няма данни и не се води статистика, какъв брой от дамите и мъжете в млада възраст са с репродуктивни проблеми, защото проучването на яйчниковия запас най-често се прави едвам при кандидатстване за финансиране на действия по асистирана репродукция.

Така дамите схващат за тях прекомерно късно с произлизащия от това разход на обществени и персонални средства, а от време на време и до неспособност да имат деца, като в същата обстановка, с късното определяне на репродуктивни проблеми, се оказват и мъжете.

" Смятам, че при съществуващата демографска рецесия и все по-застаряващото население в страната ни, органите на държавната власт би трябвало да поставят повече старания в търсене на решения и взимане на ограничения, ориентирани към промоция на здравето и профилактика на болесттите, отнасящи се до фертилитета ", показва омбудсманът.

В рекомендацията си Диана Ковачева акцентира още, че ролята на общопрактикуващите лекари е извънредно значима - те би трябвало да осведомят жителите и да ги насочват към осъществяване на профилактични проучвания по отношение на репродуктивното им здраве.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР