Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до премиера Кирил Петков, в

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до премиера Кирил Петков, в
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска да се компенсират със задна дата домакинствата на газ

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до премиера Кирил Петков, в която предлага битовите клиенти на природен газ да получат държавна финансова помощ със задна дата поради невижданото повишаване от половин година насам на синьото гориво и неколкократното покачване на сметките на семействата. Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

" В подтекста на декларираното от Министерството на енергетиката желание за финансова поддръжка на битовите клиенти на природен газ, предлагам обезщетенията за тях да бъдат отпуснати от страната със задна дата от 1 юли 2021 година или най-малко от началото на отоплителния сезон - октомври 2021 година до 31 март 2022 година " , написа Ковачева.

Поводът за новата рекомендация в продължение на тази от 17 декември м.г. е, че в институцията на омбудсмана не престават да постъпват голям брой тъжби и сигнали от консуматори на природен газ за битови потребности с настояването страната да обезпечи равнопоставеност сред битовите клиенти на другите типове сила.

" В мощ е мораториум върху цените на електрическа и топлинна сила, само че за природния газ досега няма изясненост макар достигнатите непоносими цени за доста семейства, и то за относително топли месеци през зимния интервал ", акцентира омбудсманът и упорства тази неправда да бъде час по-скоро поправена.

В рекомендацията си Диана Ковачева още веднъж подчертава на обстоятелството, че правилото за компенсиране на цените за всеки употребяван мегаватчас , прилаган по отношение на стопанските клиенти на електрическа сила, е обективен и може да бъде употребен във връзка с потреблението на природен газ за битови потребности. " Прегледът на изменението на цените на горивото за интервала демонстрира, че е заслужено размерът на обезщетенията да бъде избран поотделно за всеки месец като % от одобрената от КЕВР контролирана цена на природния газ за семействата ", добавя омбудсманът.

Ковачева упорства и за мнение от изпълнителната власт за приложимостта на комплекса от ограничения за справяне с възходящите цени на силата, показани в известието на Европейската комисия до Европейския парламент, Европейския съвет, Съвета, Европейския стопански и обществен комитет и Комитета на районите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР