Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска извънредни проверки на „Топлофикация – Габрово“

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране доцент Иван Иванов и служебния министър на енергетиката Росен Христов, в която изиска изключителни инспекции на „ Топлофикация – Габрово “ ЕАД, свързани с качеството и непрекъснатостта на топлоснабдителните услуги за битовите клиенти, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Проф. Ковачева настоя жителите, наранени в интервалите на спряно или некачествено топлоснабдяване по време на сегашния отоплителен сезон, да бъдат заслужено обезщетени.

„ Намирам за изцяло основателни и техните претенции за практикуване на ефикасен надзор от страна на способените институции върху активността на „ Топлофикация – Габрово “ ЕАД “, написа още омбудсманът.

Поводът за тази рекомендация са тъжби от жители, както и постъпило писмо от кмета на Община Габрово Таня Христова поради множеството сигнали и недоволства от клиенти на локалната топлофикация за редовно утежняване на качеството на централното топлоснабдяване на територията на града.

„ Според информация, предоставена на уеб страницата на „ Топлофикация – Габрово “ ЕАД, от началото на отоплителния сезон до 31 януари 2023 година има 12 известия за прекратено или намалено топлоподаване. В обособени случаи наранени от неплановите спирания на топлоснабдяването са всички, към 4 500, клиенти на сдружението на територията на гр. Габрово “, показва Диана Ковачева.

Тя акцентира, че съгласно информация, предоставена на локалната власт от зам.-изпълнителния шеф на „ Топлофикация – Габрово “ ЕАД Петър Пильонов, спиранията се дължали на множеството повреди по топлопреносната мрежа, която е благосъстоятелност на сдружението.

Кметът на Габрово осведоми още омбудсмана, че на процедура липсва публична информация за желанията на предприятието за трайно решение на казуса, с цел да се подсигурява качество и непрекъснатост на услугата. Обръща внимание и на значимия публичен интерес, който е обиден вследствие нередовното топлоснабдяване изключително през отоплителния сезон. Припомня, че този проблем не е нов и към този момент е ставал причина за ескалация на обществено напрежение в града. Поставено е искане за навреме предприемане на дейности по подготвеност.

В рекомендацията си проф. Ковачева акцентира още, че до институцията на омбудсмана са постъпили и други тъжби от битови клиенти на сдружението, които алармират за чести непланови прекъсвания на топлото през м. януари, както и в първите дни на м. февруари т.г.

Хората алармират също, че с изключение на доказаните от сдружението спешни спирания на услугата, в обособени дни температурата на топлоносителя в абонатните станции е по-ниска от нормативно избраната, което води до неспособност за обикновено отопление на жилищата им. Те обръщат внимание, че потреблението на електроуреди за отопление провокира отчитане на ползване на топлинна сила от уредите за дялово систематизиране по радиаторите. По този метод те заплащат двойно за отоплението си – един път посредством сметките за електрическа сила и повторно посредством сметките към „ Топлофикация – Габрово “ ЕАД - за сила, която в действителност не е доставена.

Проф. Диана Ковачева добавя, че без значение от правото на сдружението при избрани условия краткотрайно да спре топлоподаването без авансово известяван на потребителите, в тези случаи то е длъжно да уведоми клиентите по подобаващ метод за аргументите и за продължителността на прекъсване на топлоснабдяването. Това е според член 42, алинея 2 от Общите условия за продажба на топлинна сила за битови потребности от „ Топлофикация - Габрово “ ЕАД на консуматори в град Габрово.

„ Преглед на информацията, предоставена на електронния уебсайт на сдружението демонстрира обаче, че в обособени случаи не се показва продължителността на прекъсване на топлоподаването “, написа още омбудсманът и добавя, че жителите с съображение желаят обезщетения за интервалите на спряно или некачествено топлоснабдяване.

Паралелно омбудсманът сезира и шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново Мая Радева поради голям брой сигнали за замърсяване на въздуха в региона на „ Топлофикация – Габрово “.

Граждани и локална власт се жалват от влошено качество на атмосферния въздух и насъбрани сажди по моторните транспортни средства.

По информация на общинската администрация единствено през м. декември 2022 година инспекторите от Оперативна програма „ Регионално хранилище за неопасни боклуци “ – Габрово са се отзовали на 8 сигнала за замърсяване на околната среда от страна на предприятието.

 „ Като омбудсман неведнъж съм подчертавала, че страната, в лицето на съответните способени институции, е длъжна да сътвори нужните предпоставки за гарантиране на правото на жителите на здравословна и удобна околна среда “, написа омбудсманът и изиска инспекция по проблема.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР