Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния премиер Гълъб Донев

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния премиер Гълъб Донев
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява държавата да вземе мерки за таксите на мобилните оператори

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния министър председател Гълъб Донев и служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, в което упорства страната да отбрани правата на потребителите на мобилни услуги поради голям брой тъжби, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.
Прочетете още
Миналата седмица омбудсманът изиска от ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите да направи инспекция по подготвеност дали два от мобилните оператори, които са декларирали, че ще индексират през 2023 година цените си надлежно с 15,3% и с до 2 лева за услуга, упражняват нелоялна комерсиална процедура по смисъла на Закона за отбрана на потребителите, съобщи Българска национална телевизия.

Междувременно стана ясно, че и третият оператор също е декларирал нарастване на цената на услугата си от 1 март, като месечните цени сред 7 и 25 лева ще нарастнат с 15,3%. Преди седмица в писмо до мобилните оператори Ковачева ги прикани да премислят решението за нарастването, макар че официално имат законово съображение.

" Предлага се понижение на таксите по цената приблизително над 40%, като част от претекстовете за това са: поощряване на инвестициите; стимулиране на иновациите; обезпечаване на условия за въвеждане на ново потомство мобилни мрежи (5G) и така нататък Поради същите аргументи мобилните оператори следва да индексират цените на услугите си с 15,3% ", написа омбудсманът.

Тя обръща внимание, че в случай че бъде признато решение на Министерския съвет за изменение и допълнение на цената, мобилните оператори ще получат нова поддръжка от страната посредством понижение на таксите. Омбудсманът обаче акцентира, че в това време през цялата 2022 година телекомите са получавали държавна помощ и под формата на обезщетения за цените на тока, която ще продължат да получават и през тази година.

Диана Ковачева акцентира, че клиентите на тези мобилни оператори ще бъдат принудени да заплащат увеличените цени без право да предоговорят изискванията по договорите си в посока по-ниски цени, както и без опция да приключват договорите си без неустойки.

" Във време на рецесии и висока инфлация е належащо да бъде оказана поддръжка и отбрана на българските жители, като бъдат подхванати съответни, незабавни ограничения, за да не се покачат цените на мобилните услуги. Смятам, че когато страната дава финансови обезщетения на бизнеса, против това би трябвало да има условия за осъществяване от тяхна страна на съответна обществена и икономическа политика ", безапелационна е Диана Ковачева.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР