Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до кмета на кв. Лозенец“

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до кмета на кв. Лозенец“
Коментари Харесай

Родители сезираха омбудсмана заради безхаберието на кмета на кв. „Лозенец“

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до кмета на кв. „ Лозенец “ Константин Павлов, в което го осведоми за сигнали на родители на деца, възпитаници от Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) „ Академик Любомир Чакалов ” в София, в които те показват острото си отвращение от „ чиновнически педантизъм “ и „ безхаберие “.

„ Повод да се обърна към Вас са сигнали, по отношение на неработещо улично осветяване на алейната мрежа в лесопарк „ Дъбова гора “ в квартал „ Лозенец “. Родителите показват безпокойството си за сигурността на учениците от НПМГ „ Акад. Любомир Чакалов “, преминаващи ежедневно през лесопарка на път за и от образователното заведение. Отбелязват, че изключително огромен проблем е това за учениците от V до VII клас, които се опасяват да минават в тъмната част на денонощието оттова и това води до в допълнение напрежение и компликации за фамилиите им ”, написа омбудсманът.

Родителите осведомят, че за разрешаване на казуса управлението на учебното заведение се е обърнало към кмета на регион „ Лозенец “, само че без резултат. Причината, съгласно получения от кмета Павлов отговор, “проверка за неработещо улично осветяване не може да бъде осъществена, защото работното време на специалистите в отдел „ Инженерни и благоустройствени действия “ е през светлата част на деня, когато осветителните тела не са в работещ режим ”.

Родителите недоумяват от бездействието и формалния метод на институциите, към които е насочен сигналът.

„ В тази връзка, считам отговора за неприемлив и за уронващ престижа на общинската администрация, която има ясни отговорности по основаването и поддържането на удобна и безвредна селищна среда. Искам да подчертая, че според член 6, алинея 1 от НАРЕДБА за създаване на детайлите на техническата инфраструктура и зелената система, и гаранциите при строителството им на територията на Столична община, финансирането на рехабилитацията на улично осветяване се обезпечава от бюджета на Столична община, от нейни извънбюджетни източници или от средства, обезпечени от експлоатационните сдружения, доколкото в специфичен закон не е планувано друго ”, написа омбудсманът.

И добавя: „ За мен като народен омбудсман, угрижен за правата на жителите, е значимо институциите навреме да подхващат дейности за разрешаването на зародилите за обществеността проблеми и да основават сигурна и безвредна среда да живот на жителите ”.

Проф. Ковачева показва убеденост, че ще се вземат нужните ограничения, тъй че да не се повтаря за в бъдеще сходно безучастие и сигналите на денонощната телефонна линия 070011233 за неработещо улично осветяване да се ревизират и проблемите да се отстраняват навреме.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР