Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писма до председателя на Комисията за

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писма до председателя на Комисията за
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска спешни проверки заради безводие в Сливен

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писма до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов, до министрите на околната среда и водите - Юлиан Попов и на районното развиване и благоустройството - Андрей Цеков, както и до шефа на „ Водоснабдяване и канализация – Сливен “ ООД инж. Пламен Трифонов, поради постъпилите в институцията над 200 тъжби в границите на два дни, от поданици на Сливен, които алармират, че постоянно остават без вода поради повреди и поправки.

До омбудсмана се жалват поданици от кварталите „ Българка “ – бл. № 12, 23, 32, 33; „ Сините камъни “ – бл. 5, 10, 25, 57; „ Република “ – бл. 4, 40; „ Кольо Фичето “ – бл. 7; „ Клуцохор “ – улици „ Георги Икономов “, „ Стоян Заимов “; „ Комлука “ – ул. „ Димитър Пехливанов – Добрович “; „ Ново село “ – улици „ Гаговец “, „ Братя Кутеви “, „ Добри Добрев “, „ Добри челник “, „ Трифон челник “, „ Ропотамо “, „ Добри Димитров “, „ Гаговец “; „ Туида Гардънс “ – ул. „ Панайот Хитов “ и други

Хората недоволстват, тъй като повече от две години, всяка седмица най-малко два дни нямат вода, прави се ремонт на ремонта, улиците стоят разкопани, а в това време не се афишират часовете, в които ще бъде възобновено водоподаването, не се обезпечава различно водоснабдяване, когато е повече от 12 часа.

„ Последният подобен случай е оповестено прекъсване на водата на 08.06.2023 година в една огромна част от града, като същото е било възобновено след повече от 24 часа, през които не са обезпечени водоноски. На телефоните на ВиК оператора никой не отговоря, като по този метод пострадалите не получават информация за възобновяване на водоподаването. Настояват за качествена услуга, както и да получат компенсации за нанесените им вреди и да бъдат наложени наказания на ВиК оператора “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание на ръководителя на КЕВР, че цената на водата би трябвало да бъде обвързана с качеството на услугата, до момента в който жалбите на жителите приказват красноречиво за противоположното. Затова упорства КЕВР да извърши изключителна инспекция на „ Водоснабдяване и канализация – Сливен “ ООД по отношение на осъществяването на индикаторите за качество според утвърждения бизнес проект на сдружението и фактическото осъществяване на дейностите от ремонтната стратегия на ВиК оператора.

И пред двамата нови министри омбудсманът упорства за справедлива инспекция на осъществяването на Проект № LG16M1OP002-1.016 „ Изграждане на ВиК инфраструктура “, финансиран от Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014 -2020, съфинансиран от Европейския съюз посредством Кохезионния фонд, с който се прави доизграждане и рехабилитация на ВиК инфраструктурата в област Сливен.

Диана Ковачева упорства още и за даването на обществена информация по кое време се планува да бъде дефинитивно приключен този план и какви ще бъдат изгодите за популацията на територията на област Сливен.

„ С съображение жителите показват отвращение и упорстват за инспекция на осъществяването на плана за водния цикъл на града, обезпечен с европейско финансиране, като бъде потърсена отговорност на отговорните длъжностни лица. Настояват и за обезщетения за нанесените им вреди “, написа още омбудсманът.

Проф. Ковачева изиска от инж. Пламен Трифонов да бъдат подхванати ограничения, за възстановяване на ВиК услугата и обслужването на клиентите, в това число при прекъсване на водоподаването, потребителите да бъдат уведомявани за съответните дати и часове, в които няма да има вода, както им се обезпечават и водоноски.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР