Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова препоръка заради проблемите с медицинските

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова препоръка заради проблемите с медицинските
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява за безплатни извинителни е-бележки за учениците

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова рекомендация поради проблемите с медицинските извинителни е-бележки на учениците, в която изиска от здравния министър проф. доктор Христо Хинков, ръководителя на отрасловата парламентарна комисия проф. Костадин Ангелов и шефа на Българския лекарски съюз Иван Маджаров издаването им да стане безусловно гратис за родителите като бъде включено в пакета здравни действия, обезпечени от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Освен това проф. Ковачева упорства да бъдат открити незабавни решения - персоналните лекари и болничните заведения да проявят схващане и да не вземат такси за издаване на тези бележки или те да бъдат минимални, например на цената на потребителските такси.

Поводът за тази рекомендация са нови тъжби и сигнали от родители до институцията на омбудсмана поради наложилата се спорната процедура за установяване на таксите, събирани от персоналните лекари за издаването на електронна извинителна записка за отсъствията на учениците по здравословни аргументи.

„ Намирам за значимо да напомня, че по отношение на въвеждането на медицинските извинителни бележки изпратих специфична рекомендация, в това число и до просветителния министър, като показах, че има риск от нови административни и финансови тежести, които родителите ще понасят. В късият интервал от въвеждането на това условие за извиняване на всяко неявяване на учениците по медицински аргументи, в публичните медии, включително и в обществените мрежи, бяха изразени позиции на лекари и на родители и недоволството им от този недобре премислен метод за извиняване на отсъствията на учениците. Родителите дефинират системата като неефективна, неработеща, която не взема решение въпросите със икономисване на време и хартия, а в противен случай изнервя всички участници в процеса по доставяне с електронна извинителна записка “, написа омбудсманът.

Диана Ковачева още веднъж акцентира, че това нормативно условие не е съобразено с настоящата здравна система и даже детето да оздравее по-рано, то би трябвало да се съобрази с посочения в електронната записка период. Тя напомня, че тогава зад апелите на жителите застанаха Националната мрежа за децата, Българската педиатрична асоциация, Националното съдружие на общопрактикуващите лекари, с настояването да има в действителност качествена електронна услуга, която да не се тества като изобретение върху хората.

„ Известно е, че при започване на новата образователна 2023/2024 година три министерства оповестиха въвеждането на новата електронна извинителна записка за опрощение на отсъствията на възпитаници, като обществено оповестената цел беше да се спести време, средства и разнасяне на хартиени бележки. Въпреки обаче автоматизираното опрощение на отсъствията в електронните дневници на учебните заведения, което разрешава обвързваните системи на образователните заведения и персоналните лекари, на процедура не се получи тъкмо по този начин “, добавя публичният бранител.

Проф. Ковачева акцентира, че още в първата й рекомендация е алармирала, че „ издаването на бележки не попада в главния пакет действия, които се покриват от бюджета на НЗОК " и още тогава се съобщаваше за разнообразни такси, които персоналните лекари си дефинират сами, например от 2 до 10 лева, само че в новите тъжби на родителите към този момент се оповестява за фрапантно по-високи равнища на сумите.

„ Особено за многодетни родители и за родители в по-тежко финансово състояние това се трансформира в доста усложнение “, безапелационна е Диана Ковачева.

Тя показва, че лечебните заведения и общопрактикуващите лекари са регистрирани като търговци и могат сами да се дефинират своите цени освен на медицинските действия, само че и на административните услуги и точно по тази причина преди няколко години е направено предложение за изменение и допълнение в нормативната уредба и издаването на тези бележки да бъде включено в главния пакет от здравни действия, които са обезпечени от НЗОК (в раздел VIII на Приложение 1 „ Дейности по здравна експертиза “, в т. 4 е било записано: „ Издаване на здравна записка на дете/ученик при неявяване заради заболяване от детско/учебно заведение “).

„ За страдание този текст е изнемощял в хода на разискването и след приемането на Наредба № 9 от 10 декември 2019 година за установяване на пакета от здравни действия, обезпечени от бюджета на НЗОК, този текст липсва. Явно, че тази услуга не е контрактувана с Българския лекарски съюз. Факт е, че заради неговото отпадане, се стига до това, някои лекари да дефинират голословно високи такси, което е в ущърб освен на родителите, само че най-много на децата “, приключва омбудсманът и упорства за незабавни дейности за решаването на казуса.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР