Омбудсманът Диана Ковачева изпрати до регионалния министър арх. Иван Шишков

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати до регионалния министър арх. Иван Шишков
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева не одобри проекта на Закон за ВиК

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати до районния министър арх. Иван Шишков негативно мнение на оповестения за публично разискване нов Проект на Закон за водоснабдяването и канализацията, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

„ Проектът не пази правата и ползите на потребителите на ВиК услуги. В тази връзка е належащо същият да бъде значително преразгледан “, написа проф. Ковачева.

Омбудсманът е безапелационна, че в Проекта още веднъж се затвърждава преобладаващото държавно ръководство във ВиК бранша, където една обособена територия, която съответствува с административната област, има една Асоциация и един ВиК оператор, с единна цена на ВиК услугите.

Проф. Ковачева сигнализира, че в него не са предпазени правата и ползите на потребителите.

„ Съгласно Стратегията за развиване и ръководство на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014 – 2023 година, задачата „ качество против пари “ ще се смята за осъществена, когато българските ВиК сдружения реализиран индикатори за успеваемост и качество на услугите, съизмерими с положителните европейски практики, и това докара до публично задоволство от услугите и цените. От Проекта не излиза наяве по какъв метод цената на водата ще бъде обвързана с осъществяване на индикаторите за качество. Новата Комисия ще утвърждава единствено цените на ВиК услугите, отвън нейната подготвеност остават бизнес стратегиите и контролът за осъществяване на индикаторите за качество “, написа публичният бранител.

Диана Ковачева обръща внимание, че контролът за осъществяване на индикаторите за качеството на водата ще се реализира от Министерство на регионалното развитие, само че не е ясно за какво от 15 тези индикатори са сведени единствено до 3 - общи загуби на вода във водоснабдителните системи и периоди за тяхното намаляване; експлоатационни индикатори за ефективност; финансови индикатори за успеваемост.

В мнението си омбудсманът акцентира, че е изрично срещу отпадането на значими индикатори за качество като качеството на питейната вода; равнището на покритие на ВиК услугите; непрекъснатостта на водоснабдяването; повреди на водоснабдителната система и повреди на канализационната система.

„ Няма промени при установяване на обществената търпимост на цените на ВиК услугите. По този метод едни ненадеждни данни, както ги дефинира Национален статистически институт, още веднъж ще дефинират прага на цената на водата “, показва още публичният бранител.

Проф. Ковачева не намира отговор и за какво в Проекта липсва определение на понятието „ уязвими консуматори “ и надлежно не се плануват промени в Закона за общественото подкрепяне.

„ Тук желая да напомня, че Народно събрание в края на 2019 година разпореди на министъра на районното развиване и благоустройството до 15 май 2020 година да приготви и да разгласи за публично разискване план на Закон за ВиК, който да подсигурява дълготрайно решение на проблемите в бранша, включително обществена търпимост на цените на ВиК услугите и въвеждането на водни помощи. В плана, препоръчан за публично разискване на 26.10.2020 година, нямаше планувани водни помощи, както и в сегашния Проект “, акцентира омбудсманът.

Настоява да се разиска и одобри механизъм за подкрепяне на хората, които са водно небогати, още повече, че достъпът до питейна вода е част от правото за съответен витален стандарт, прието от Общото заседание на Организация на обединените нации.

„ Искам да напомня, че Световната здравна организация предлага определянето на минимално количество за един човек, належащо за облекчаване на главните потребности от вода на популацията “, акцентира Диана Ковачева.

Тя обръща внимание и на обстоятелството, че контролът по осъществяване на бизнес стратегиите от ВиК операторите е очакван да се реализира от самите тях, няма очакван самостоятелен орган за това.

„ Остава и единната цена на ВиК услугите в обособена област, без значение от метода на даване на услугата, което прави цената стопански голословна поради разноските за доставянето й “, акцентира още омбудсманът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР