Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно

...
Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно
Коментари Харесай

Обмудсманът предлага промени в ТЕЛК, които ще помогнат на над 660 000 души

Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно предложение в Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и Закона за здравето, обвързвано със закъснение на преосвидетелстването на хора с увреждания от органите на здравната експертиза, както и невъзможността да упражняват правата си, не по тяхна виновност. Омбудсманът предлага още и текст, с който да се в профил позволената дискриминация по отношение на пенсиите на военноинвалидите. Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител. 

В претекстовете си Ковачева подчертава, че с оферти план ще се обезпечи опция за решение на проблемите на повече от 660 000 уязвими жители. Хората с увреждания ще имат достъп до полагащата им се месечна и целева финансова поддръжка за интервала до произнасянето на ТЕЛК и НЕЛК. Предвидено е също по този начин хората с увреждания да не бъдат държани отговорни за забавянето на способените органи и да не връщат получените средства даже при следваща смяна на типа и степента на увреждане.

Ковачева акцентира, че е планувано експлицитното обвързване на НЕЛК да се произнася всъщност при обжалване на експертните решения на ТЕЛК, като по този метод ще се редуцира времето за разглеждане на преписките, в това число като се лишава опцията на НЕЛК непрестанно да връщат случаите на ТЕЛК.

Ковачева обръща внимание, че ще бъде решен и казусът с неправилното систематизиране на правоимащите и размера на месечната финансова поддръжка за хората с увреждания.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР