Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през

...
Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска проверка дали пенсионери и ученици пътуват по-евтино в градския транспорт


Омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент настоя пред служебния вицепремиер по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев да бъдат предпазени правата на учениците и пенсионерите след приемане на мярката за в допълнение компенсиране на пониженията за автобусния превоз - Постановление № 10 от 25.01.2023 година на Министерския съвет. Омбудсманът изиска още МТС да ревизира всички общини по какъв начин ползват това Постановление.

Поводът за тази рекомендация на омбудсмана са постъпилите съответни тъжби и сигнали от жители - родители на възпитаници, които пътуват по автобусната линия Слънчев бряг – Бургас. Те се оплакват, че вследствие на влязлата в действие мярка, цените на транспортните документи за учениците вместо да намалеят се усилват. Според тях повишената цена на транспортните документи е в следствие от погрешно пояснение на Постановлението от фирмата-превозвач.

Ковачева показва, че към институцията на омбудсмана се обръщат с тъжби и пенсионери, които са очаквали картите им за градския превоз да поевтинеят. Общественият бранител дава образец със столицата, където поевтиняването не е реалност за пенсионерите, които имат право на преференциално пътешестване, тъй като цената на транспортния документ в този момент е под размера, който би се получил след използване на Постановлението.

„ Във връзка с ограничаването в използване на Постановлението – до лица, пенсионирали се с навършване на възраст по член 68, алинея 1-3 от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), считам за належащо да обърна внимание, че изпратих мнение до Столичен общински съвет по време на публичните съвещания на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община, по отношение на лимитираното право на преференциални пътувания за пенсионери - единствено за лицата, получаващи пенсия при изискванията на гл. VI от КСО, навършили възраст по член 68, алинея 1 - 3 от същия кодекс – общия принцип за пенсиониран. По този метод са изключени лицата да вземем за пример пенсионирали се: една година по-рано от нужната възраст, които имат нужния застрахователен стаж; като военнослужещи; работещи при изискванията на първа и второкласен труд; като учители и така нататък “, написа Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент.

Тя е безапелационна, че е незаслужено и безпричинно да се оферират преференциални условия на пътешестване единствено на една избрана група пенсионери, тъй като разликата сред тях е единствено в изискванията за придобиване право на пенсия, добавя още, че от Постановлението са изключени изброените примерни групи пенсионери.

„ По мотив на постъпилите в институцията тъжби и в качеството си на публичен бранител съм мощно обезпокоена до каква степен правата на избраните групи – възпитаници и пенсионери, са предпазени в резултат на признатата от Министерски съвет мярка за в допълнение компенсиране на пониженията за автобусния превоз. На съображение Закона за омбудсмана се обръщам към Вас за мнение по отношение на изложеното, като чакам да ме запознаете с подхванатите от Министерство по превоза и известията ограничения за разяснение използването на Постановлението “, написа още проф. Ковачева с очакване да бъда осведомена и за резултатите от инспекцията на повишените цени на училищен карти по линията Слънчев Бряг – Бургас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР