Омбудсманът Диана Ковачева бе избрана вчера от Парламентарната асамблея на

...
Омбудсманът Диана Ковачева бе избрана вчера от Парламентарната асамблея на
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева е новият български съдия в Съда по правата на човека

Омбудсманът Диана Ковачева бе определена през вчерашния ден от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български арбитър в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Това разгласи ръководителят на пленарното съвещание.

От общо 214 подадени гласа и 201 действителни, Ковачева печели болшинство със 115 гласа пред противниците си Галя Вълкова – арбитър от Софийския градски съд, (73 гласа) и шефа на Европейското учебно заведение по наложително осъществяване Драгомир Йорданов (13 гласа).

Ковачева получава деветгодишен мандат, който би трябвало да стартира до три месеца.

При първото гласоподаване един глас не доближи на някогашния правосъден министър в първия кабинет на Бойко Борисов, с цел да бъде определена. 120 души я поддържаха при изискуемо болшинство от 121 гласа.

Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 година Завършва „ Право “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ през 1999 година Има магистратура по право на Европейския съюз от СУ и магистратура по право на Европейския съюз и правосъдна система от Университета Нанси II.

От 2021 година Ковачева е професор по интернационално право и интернационалните връзки в Института за страната и правото на Българската академия на науките.

В продължение на близо 10 години е шеф на Transparency International – България. От 2011 година до 2013 година е министър на правораздаването.

През 2016 година беше определена за заместник-омбудсман на България, а по-късно и за омбудсман, който пост заема до през днешния ден.

През 2014 година Ковачева е удостоена от Кралица Елизабет II с медал на Британската империя за приноса ѝ за противопоставяне на корупцията и напъните ѝ за транспарантна и ефикасна правосъдна система.

Мандатът на сегашния ни арбитър в Европейски съд по правата на човека Йонко Грозев изтича на 12 април.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР