Омбудсмана на Република България проф. д-р Диана Ковачева се е

...
Омбудсмана на Република България проф. д-р Диана Ковачева се е
Коментари Харесай

Омбудсманът проф. Ковачева се захваща с пробива на Водната палата

Омбудсмана на Република България проф. доктор Диана Ковачева се е заела с проблема за пробива на Водната палата. Това оповестиха от гражданската самодейност „ Да спрем пробива при Водната палата ”, чийто членове са се срещнали в петък с проф. Ковачева. Те са получили уверението, че екипът ѝ тази седмица ще предприе бързи и обществени дейности, като да вземем за пример подпомагане за приемане на отговор на подадения сигнал от РДНСК - Пловдив след командировката на администрацията им през миналата седмица (възпрепятствала реакцията им до момента) и особено запитване до Министерството на Околната среда и водите относно затворения кръг между БДИБР - Пловдив и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив.
Прочетете още
В писмо до медиите от гражданската самодейност напомнят, че по сигнала от инж. Димитър Куманов, основен консултант Околна среда в съдружие „ БАЛКАНКА ”, за евентуално водовземане от подземни води без разрешително Басейнова дирекция - Пловдив отговори, че не разполага с данни за подобен план и заради това не е в положение да се произнесе. В сигнала се посочваше, че по всяка възможност ще се извърши водовземане от подземни води за водопонижаване по време на строителството и/или непрекъснато. Апелираше се да се извърши инспекция на плана и в случай че се откри водовземането, градежът да бъде спрян до осъществяване на съответните процедури по Закон за опазване на околната среда и Закон за водите.

От РИОСВ - Пловдив към този момент има получен отговор, че няма по какъв начин да се прави водовземане, а проектантът - Маньо Манев, неотдавна обществено съобщи, че няма да се намаляват води. Но в самите данни от документите на плана, качени на уеб страницата на Община Пловдив дни след първата копка поради нестихващия цивилен напън, се вижда предвиждането на най-малко 8 /осем/ водопонизителни кладенеца – данните за тях са налични в съдружие БАЛКАНКА и могат да бъдат предоставени на БДИБР, с цел да се срещнат с тях в точния момент.

Дали разрешението за градеж евентуално е издадено без да са спазени процедурите по Закон за опазване на околната среда и Закон за водите, което би го направило нелегално, следва да разберем, се споделя в позицията на хората. Те прибавят: Междувременно рискът от суфозия и неравномерно слягане и формиране на пукнатини на близките здания, Панаирния мост и оградните стени на р. Марица е реален както съгласно съдружие „ БАЛКАНКА ”, по този начин и съгласно арх. Чавдар Тенев от Камарата на архитектите в града по тепетата, до която Камара планът не е бил показан за допитване. Припомняме, че основите на моста не са налични в архивите на Община Пловдив, т.е. те са незнайни, както стана ясно от брифинга на Община Пловдив в понеделник, 17.10. Що касае компенсациите за жилищните здания, упоменати в същия брифинг, всички знаем на каква стойност са те. А що касае цената на евентуалните вреди на останалите обекти, можем единствено да гадаем за какъв брой години ще бъде възобновена от налозите ни.

Европейските положителни практики при планирането на градове с преминаващи през тях реки, са в посока отделяне на паркови зони по двата речни бряга, изнасянене на автомобилния трафик отвън централните зони, околовръстни кръгове и насърчаване на съвременен градски превоз и веломрежа. Днес е ред на южния бряг на р. Марица, а на следващия ден може да пристигна ред и на северния. Тогава емблематичната панорама с реката и гордо извисените по поречието й дървета ще остане в предишното. От обществото ни зависи дали това ще се случи, а обществото сме всички ние. Затова будните жители на Пловдив могат да заповядат на 26 октомври от 8:30 ч. на изключителната сесия на Общинския съвет на ул. „ Авксентий Велешки “ 20 (бившият Младежки дом) в отбрана на града си и р. Марица, допълват от гражданската самодейност „ Да спрем пробива при Водната палата ”.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР