Омбудсмана Мая Манолова ще бъде сезиран от граждански сдружения с

...
Омбудсмана Мая Манолова ще бъде сезиран от граждански сдружения с
Коментари Харесай

Алармират омбудсмана за законноста на най-високата сграда в център на София

Омбудсмана Мая Манолова ще бъде сезиран от цивилен сдружения с искане да се заеме с нередностите при градежа на най-високата постройка в историческия център на София - небостъргачът „ Ай Тауър “.
В София се издига 113-метровата постройка „ Ай Тауър “, която се намира в историческия център на „ Солни пазар “, само че за нея всичко мълчат, макар, че е идентична със " Златен век ". Както Фрог писа, в случай че се съпоставят документите двете здания ще се забележим, че те са 100% съотносими едни към други. Само че едната постройка чака правосъдно дело и градежът е спрян, а другата продължава да се строи.

Бившите към този момент общински съветници Никола Вапцаров и Войслав Тодоров се заканиха, че ще разнищат и случая с небостъргача " Ай Тауър ": " Обещавам, че ще сигнализирам " Обединена София " и " Спаси София " и Омбудсмана Мая Манолова за този проблем и ще го разгледаме с останалите членове на комитета. Но мога да направя и следното умозаключение. Ако всеки български жител скочи и се запъне единствено за проблемите, които са му под носа, то ще живеем в Швейцария на Балканите обезпечено. Проблемът е, че не се захващаме с нещата които дори са ни под носа. Ще се опитам да направя нещо по въпроса ", написа в полемика във Facebook Никола Вапцаров.

Другият общинар Войслав Тодоров пък съобщи в предаването ЕвроДикоФ по Евроком, че ще изследва случая.

Запознати с проблема твръдят, че въпросът е кардинален, тъй като разрешителното за градеж на " Ай Тауър " е от 28.09.2012 година, т.е. би трябвало към този момент да е изтекло.

.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и основният проектант Здравко Здравков постоянно повтарят, че са непредубедени във връзка с строителството в София. Всичко правели по закон и в името на жителите. Фактите обаче сочат друго. Скандалното държание на общината продължава. Множество документи, с които Фрог Нюз разполага, демонстрират, че екипът на кмета мери с двоен критерий в другите случаи.

Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) разрешителните за градеж важат за 5 години, след което могат да бъдат продължени за още толкоз в границите на 14 дни, след приключването на този период. Това стана допустимо с корекция в закона, направена през 2017 година Именно тази корекция беше в центъра на медийния скандал към Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Но да се върнем още веднъж към индентичната на „ Златен век “ постройка „ Ай Тауър “. От документи става ясна, че допълнение за изменение на плана от 07.03.2017 година и 08.02.2019 година са подписани от гл. проектант на София, което значи със знанието на госпожа Фандъкова и всички останали институции. Това изменение и допълнение от дати 07.03.2017 година и 08.02.2019 година се отнася за позволение за градеж от 2012 година, което би трябвало да е изтекло по логиката на техните разсъждения. Датата на последното изменение – 08.02.2019 година е даже доста след приключването на едногодишен гратисен интервал за удължение на разрешителни за градеж, какъвто период в последно време основният проектант загатва в свои изявления.

Проектът очевидно е занимателен по аргументи, сходни с десетки други планове в страната. Но, факт е по издадените промени и допълнения, че позволение за градеж не е удължавано. На документите е посочена датата на последното позволение за градеж, което е само и първо.

Фрог Нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР