Омая в сърцето лейПесенно-поетичен спектакъл с представяне на поетичната книга

...
Омая в сърцето лейПесенно-поетичен спектакъл с представяне на поетичната книга
Коментари Харесай

Известен тенор представя поетична книга в Радио Варна

" Омая в сърцето лей "

Песенно-поетичен театър с показване на поетичната книга на Арсений Арсов " Театрален антракт "

12 декември 2022, 19.00, Концертно студио на БНР - Радио Варна 

Тенорът Арсений Арсов, който е варненец със светомна кариера, ще показа поетичната си книга  " Театрален антракт " на 12 декември 2022, 19.00, Концертно студио на БНР - Радио Варна.

Арсений Арсов e приключил Музикалната академия “Панчо Владигеров ” в класа по пеене на проф. Сима Иванова и проф. Реса Колева.
Специализира при проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева.

През месец май на 1981 година като абитуриент се явява на състезанието ”Млади оперни очаквания – Томче Грънчаровски ” в Скопие, където печели златен орден. Същата година е назначен за артист-солист на Варненската опера. Дебютът му на варненска сцена е в ролята на Паолино от оп. ”Тайният брак ” на Чимароза.

 

До 1999 година е щатен солист на Варненската опера. През май на 1986 година се явява на интернационалния конкурс за оперни артисти „ П.И.Чайковски ” в Москва, където е почетен с почетен диплом и лауреатско звание.

През 1987 година става лауреат на интернационалния конкурс за вокалисти „ Мария Калас ” – Атина, с ръководител на журито Джузепе ди Стефано и получава II-ра премия при мъжете, при неприсъдена първа премия. Същата година става и лауреат на европейския конкурс за вокални реализатори в Монте Карло ”Л’ар лирик ”.

От септември 1999 година за два сезона е солист на интернационалната оперна компания „ Eurostage ”, където пее централните тенорови партии в оперите „ Ловци на бисери ”, ”Риголето ”, ”Мадам Бътерфлай ” и „ Набуко ”. От 2000 година е постоянен гастролиращ солист на Националната опера в София, където реализира министър председателите на оперите: ”Лучия ди Ламермур ”, ”Севилският бръснар ”, ”Фауст ”, ”Дон Жуан ”, " Италианката в Алжир ”. От началото на 2010 година още веднъж е солист на Оперно-филхармонично сдружение – Варна.

Работил е с доста именити задгранични диригенти: Тамаш Пал, Франческо Ла Векия, Джанфранко Риволи, Манфред Майерхофер, Роберто Абадо, Генади Рождественски, както и с съвсем всички най-известни български диригенти. Партнирал е на: Катя Ричарелли, Пиеро Капучилли, Пола Скалиера, Джорджо Лорми, Каталин Шендрени, Сергей Лерфейкус, Франческо Елера Д’Артеня, Радмила Бакочевич, Валери Попова, Никола Гюзелев, Галина Савова, Димитър Петков, Кирил Кръстев, Стефан Циганчев, Мари Крикорян, Ранко Дюлгеров, Юлиан Константинов, Владимир Стоянов, Дарина Такова, Александрина Пендачанска, Орлин Анастасов и други

Арсений Арсов постоянно се изявява и като концертен реализатор.

Пял е на едни от най-големите оперни подиуми по света в Мадрид, Барселона, Амстердам, Лисабон, Атина, Рим, Хага, Хараре, Будапеща, Прага, Монте Карло, Линц, Берлин, Кайро, Пекин, Сеул, Москва, Лозана, Цюрих, Тел Авив и други

Арсений Арсов е притежател на премия „ Варна ” за 2008 година. През 2012 година е почетен със «Златна лира» - премия на Съюза на българските музикални и танцови дейци за високи достижения в региона на оперното изкуство. През 2016 година, във връзка 35-годишната му креативна активност, е отличен с Почетен знак за заслуги на кмета на Община Варна.

Оперният му репертоар включва 45 централни тенорови партии от опери на Чимароза, Росини, Доницети, Верди, Пучини, Бизе, Масне, Гуно, Моцарт, Сметана, Чайковски, Мусоргски, Лехар и други

Арсений Арсов има 5 компактдиска, през 2016 година излиза и дискът „ Космични траектории ”, в който със събирателен оперен оркестър, под диригентството на Марио Манцо, е записал 20 знакови арии от своя репертоар.

- Когато един прочут тенор влиза в извънредно амплоа на стихотворец, това в действителност е особено събитие. Поздравления за първата ти стихосбирка, с благопожелание да ни събираш и на последващи литературни министър председатели, Арсений!
 
- Благодаря, Вили! Моята поетична книга „ Театрален антракт “ от дълго време беше подготвена за щемпел, само че пандемията забави излизането й. Щастлив съм, че управлението на Варненската опера откликна на моето предложение да представим публично книгата на 12 декември от 19.00 часа в Концертното студио на Радио Варна. Всъщност това няма да бъде единствено литературна премиера, а песенно-поетичен театър, който съм озаглавил „ Омая в сърцето лей “, откъс от едно мое стихотворение.

- Не беше мъчно, имам вяра, да намериш толкоз другари и съидейници за тази първа твоя поетична среща с публиката.

- Радвам се, че доста сътрудници откликнаха на поканата ми да вземат участие спектакъла – сопраното Ирина Жекова, басът Гео Чобанов и баритонът Георги Петков, мой сътрудник през цялото време на певческата ми кариера, който идва от София особено за събититието. Известно време той също беше в редовете на Варненската опера, доста функции сме създали дружно. Благодарен съм също на концертмайстора Красимир Щерев, който ще има солова изява и на пианиста Стефан Бояджиев, който ще приглася на солистите. Аз също ще се включа, несъмнено. 
Режисьор на спектакъла е театроведът Сия Папазова, едно огромно име в културния живот на града, дълготраен драматург на Варненския спектакъл, в този момент живописен началник на Детско-юношеския спектакъл „ Златното ключе “. Нейните ученици Дориан Генков и Невена Петкова, лауреати на национални рецитаторски състезания, ще изпълнят произведения от книгата. С тези младежи се получава онази последователност сред поколенията, на която аз постоянно съм държал - преди, когато израстнах като артист, с помощта на моите учители и в този момент, когато самият аз се занимавам с вокална педагогика. 

- Как откри за себе си връзката сред операта и поезията? 

- Може и нескромно да прозвучи, само че не са доста оперните артисти, които издават поетични книги, въпреки че аз познавам такива. Пеенето по начало е обвързвано с лирика - оперните либрета в действителност са една висша лирика, първо се пишат либретата и след това върху тях се основава музиката. Едва когато артистът проникне в словесното наличие на дадената опера, той ще разбере за какво музиката е тъкмо такава, за какво композиторът е потърсил тъкмо тези похвати и за какво е употребявал тъкмо тези цветове от музикалната си палитра.

- Оперното либрето като източник на ентусиазъм за лирика, това е доста забавно. Как тъкмо се случи?

- Както е казано, първоначално бе словото и за мен то е от първостепенно значение. Осмислянето на текста в една оперна роля е от огромно значение за нейното вярно поднасяне. Вече 42 години пея оперни либрета и в мен някак непринудено изникнаха тези стихотворения. Родени на един мирис, те са плод на мои дълбоки прекарвания и който се допре до тях, ще усети, че това са изповеди, които съм имал потребност да направя по прочувствени мотиви - след министър председатели, спектакли или концерти на разнообразни подиуми у нас и в Европа. Това, което е вълнувало душата ми на артист и актьор, съм го изразил в тези стихове. 

- Виждаш ли ги, пресътворени в музика? 

- Поезията е музика на словото и когато пишех моите стихове, а и в този момент, когато ги прелиствам, хващам музикалния темп в тях, само че дали ще бъде основана музика по тях, ще реши бъдещето. Бих бил благополучен да стане. Засега желая още един път да поканя моите съграждани да се причислят към нашия театър, който приготвяме с доста обич и с желанието да слеем сърцата си в едно общо духовно съпреживяване на музиката и поезията.

Интервю на Виолета Тончева
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР