Оливер Рьогл, председател на управителния съвет на Райфайзенбанк България обяви

...
Оливер Рьогл, председател на управителния съвет на Райфайзенбанк България обяви
Коментари Харесай

Райфайзенбанк обяви конкурс за стартъпи във финансовите технологии

Оливер Рьогл, ръководител на управителния съвет на Райфайзенбанк България разгласи гофишните й финансови резултати за 2017 година

© Надежда Чипева Още по тематиката
Европейска инвестиционна банка и " Райфайзен лизинг " подписаха кредитна линия от 30 млн. евро за дребни и междинни предприятия

Компаниите би трябвало да са от земеделието, производството, превоза и логистиката
22 фев 2018
Райфайзенбанк ще отпуска заеми за още 250 млн. евро по стратегия COSME

Средствата по гаранционната скица дават опция за по-ниски обезпечения по заемите
15 яну 2018
Банкери: Секторът е в най-хубавото си положение от 10 години

Догодина лихвите ще са без смяна, а кредитирането ще пораства, стана ясно по време на годишната конференция " Банките и бизнесът ", проведена от " Капитал "
21 ное 2017
Шест компании попаднаха в стартъп стратегия на Raiffeisenbank

Сред определените планове няма българско присъединяване
27 сеп 2017 Райфайзенбанк България разгласи конкурс за стартъпи в региона на финансовите технологии. Конкурсът е отворен за кандидатстване от април, заяви Ани Ангелова, изпълнителен шеф на банката по време на показване на годишните й финансови резултати за 2017 година Той се организира в границите на световния Финтех акселератор на Райфайзен Банк Интернешънъл Elevator Lab.

График на състезателя

Компаниите ще могат да аплайват със свои новаторски планове в няколко области от април до юни. Ще се изберат пет финалиста. През юли ще бъде избран българският победител от жури, включващо трима от изпълнителните шефове на банката плюс експерти от софтуерната сфера. Той ще бъде изпратен на полуфинала във Виена през август-септември, където ще се включи в надпреварата на световно равнище. Ще може да се презентира посредством видеовръзка и в случай че стигне до край през септември получава наставник, средства и прочие

Миналата година беше първото издание на Elevator Lab, като то се организираше непосредствено във Виена. Тази година обсегът му се уголемява и измежду дъщерните банки на Райфайзен в обособените страни, уточни Оливер Рьогл, основен изпълнителен шеф на банката в България. Тогава са получени 336 приложения от 56 страни, като от България са подали 8 компании с планове, главно в областта на заплащанията. Сред определените тогава финалисти не се класира нито една от тях.

Добра година

От банката оповестиха и годишните си финансови резултати за 2017 година Печалбата след налози е 134.5 млн. лева, кредитният портфейл е 4.36 милиарда лева, като регистрира растеж от близо 8% спрямо 2016 година, а активите на банката са нарастнали с 10.6% до близо 7 милиарда лева, заяви Оливер Рьогл. По думите му регистрираните от банката растежи и в потребителското, и в корпоративното кредитиране са над междинното за пазара.

Очакванията ни са за ниски равнища на лихвите и през 2018 година, като мисля, че в течение на идната година няма да сме очевидци на основни промени, предвижда Рьогл. По отношение на икономическия напредък в страната прогнозата на Райфайзен е за 4% за 2018 година, като България ще бъде водач по напредък в района на Югоизточна Европа след Румъния. Двигателите на растежа тук ще бъдат потреблението и вложенията, уточни още той.

В корпоративното банкиране от Райфайзен регистрираха една от най-хубавите години от рецесията насам. След няколко години на задържане и даже една година на спад, най-сетне секторът обърна наклонността, уточни Добромир Добрев, изпълнителен шеф на банката. През 2017 година Райфайзенбанк регистрира 7.3% растеж в корпоративното кредитиране по отношение на миналата година до 1.98 милиарда лева портфейл. Оборотните заеми в портфейла на банката са 58% по отношение на 42% за капиталовите заеми, само че при новоотпуснатите през предходната година заеми съотношението се изравнява. Целта ни е да увеличим каузи на капиталовите заеми, като упованията ни за тази година са то да вземе даже лек превес, в случай че се развива с темповете, както през първите три месеца, разяснява още Добрев.

Основните браншове на стопанската система, които банката е финансирала са търговия (37%), произвеждане (31%) и земеделие (11%). Средната сума, която компаниите теглят за капиталов заем е 395 хиляди евро, а за оборотно финансиране – 385 хиляди евро.
Банката е отпуснала над 135 млн. евро по стратегии като COSME, InnoFin и такива за дребни и междинни предприятия, като е финансирала над 1060 плана. Към момента има отворени стратегии за 485 млн. евро.

В банкирането на дребно Райфайзен регистрира растеж от 11% до 1.77 милиарда лева, като единствено новоотпуснатите потребителски и ипотечни заеми през предходната година имат над 30% растеж по отношение на 2016 година, уточни Ани Ангелова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР