Олицетворение на злото. Така може да бъде описан комиксовият герой

...
Олицетворение на злото. Така може да бъде описан комиксовият герой
Коментари Харесай

Седем кървави демонстрации срещу социалното неравенство

Олицетворение на злото. Така може да бъде разказан комиксовият воин на Жокера, главният изверг във Вселената на „ Ди Си” и съперник на Батман.

Безпощаден, нечовечен и непредсказуем до полуда – тъжният смешник с усмихнато лице въодушевява хора по целия свят от първата му поява през 1940 година до през днешния ден.

Новата екранизация за героя – „ Жокера” на режисьора Тод Филипс пренаписа разпоредбите за построяването на типичен антигерой, а играта на Хоакин Финикс сътвори сантиментален ореол към облика му.

Зрителите даже започнаха да симпатизират на психопата, който убива, без да му мигне окото поради събитията, които го тласкат по този път.

Оказва се, че обликът на Жокера е излязъл отвън екрана и е станал главно настоящо лице на десетки митинги по целия свят. Интересен е фактът, че демонстрациите са с разнообразни дела и по друго време, само че са обединени от една концепция – общественото неравноправие. Тук се намесва и злодеят – с цел да покаже пътя към катарзиса посредством безредица.

Подбрахме седем от най-провокативните прояви, при които Жокера е бил лице на митинг:

1. Протестът на „ Жълтите жилетки”

Протестът на „ Жълтите жилетки” в Париж стартира на 17 ноември 2018 година с неодобрение против цените на горивата и прерасна в най-голямата и продължителна проява против общественото неравноправие и политиката на френския президент Еманюел Макрон.

В продължение на седмици коренно настроени „ жълти жилетки” опустошаваха Франция, като нанесоха вреди за милиони и унищожиха скъпи произведение на изкуството. Сред кървавите конфликти сред служители на реда и стачкуващи, несъмнено, се откроява и обликът на Жокера.

2. Френският митинг в бяло

Радикалното държание на Жокера няма пол. Доказателство за това е и здравна сестра, която по време на митинг против неприятните условия на труд в социална болница в Париж, е нарисувала клоуна изверг на лицето си.

Датата е 14 ноември 2019 година, а здравни служащи блокираха улиците на френската столица за часове, предизвиквайки транспортен безпорядък.

3. Антиправителственият митинг в Чили

Кървавата усмивка на Жокера се появява и на митинга против президента на Чили Сантиаго Пинера. Демонстрациите започнаха на 18 октомври поради нарастването на цената на билета за градски превоз, след което прераснаха в неодобрение против ниските заплати, неприятното опазване на здравето и обучение, както и общественото неравноправие.

Повече от месец вандализмът завладя улиците на Чили, стотици бяха ранени, а десетки изгубиха живота си при конфликтите с полицията.

4. Безредиците в Хонконг

В средата на юни тази година хиляди протестиращи блокираха улиците на Хонконг поради закон, който разрешава екстрадиции в Китай. Напрежението ескалира и провокира всеобщи вълнения и конфликти с униформените.

Въпреки че държавното управление анулира противоречивите текстовете, кървавите демонстрации продължиха с месеци, а маските се трансфораха в главен признак на протестиращите. На фрагменти от размирицете, които не престават с месеци, се отличава ликът на Жокера.

5. Денят на младежта в Индонезия

По традиция на 28 октомври в индонезийската провинция Джокякарта означават Деня на младежта. Тази година обаче празникът беше белязан от митинг против политиката на държавното управление в областта на образованието.

6. Разделението поради Дъблинското съглашение

Дъблинското съглашение работи от 2013 година и дефинира коя членка на Европейския съюз е длъжна да изследва кандидатурите за бежански статут, за хората, търсещи отбрана. След законова корекция през 2018 година на френското държавно управление, която контролира интеграцията на мигранти, стотици парижани излязоха на улицата.

Страхът от бежанска вълна раздели обществото и провокира вълнения по улиците на френската столица. Отново едно лице се откроява на фрагментите – ликът на тъжния смешник с радостно лице.

7. Антиправителственият митинг в Ливан

На 23 октомври 2019 година стотици стачкуващи блокираха придвижването в ливанската столица Бейрут с претенции за по-добър живот.

Те показаха претенции за смяна на неприятните условия на живот в страната и ефикасна битка с корупцията. Едва ли ще има сюрпризирани, че на митинг против общественото неравноправие още веднъж се появява обликът на най-големия изверг –Жокера.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР