Олиото от началото на годината е поевтиняло с 28%. Преди

...
Олиото от началото на годината е поевтиняло с 28%. Преди
Коментари Харесай

Икономическият министър: Очакванията са до юли инфлацията да е едноцифрена, храните поевтиняват

Олиото от началото на годината е поевтиняло с 28%. Преди това имаше доста съществено и голословно повишаване на цената му. Това съобщи министърът на стопанската система Никола Стоянов.

Той означи, че продължава да е висок ползата към профилирания уебсайт за цените на храните, който бе пуснат от страната. Според него интернет страницата има сериозна регулаторна функционалност, защото и държавните институции наблюдават цените, които се демонстрират.

" В някои категории към този момент има по-сериозни понижения на цените - олиото, маслото, киселото мляко. Има много артикули, които се задържат на същите равнища. Не е това, което търсим, само че за момента сме удовлетворени от резултата. В момента виждаме доста промоции, само че те са краткотрайно понижение. Ние желаеме трайно и съществено поевтиняване - понижения от 10-15-20%. Очакваме при от ден на ден продуктови групи да има понижение. Когато виждаме, че цената на едро пада, цената на суровината пада, би трябвало и цената на дребно да стартира да пада ", разясни министърът на стопанската система пред " Bulgaria On Air ". 

Стоянов е на мнение, че с тавана на надценките може оптимално да се ограничи намесата на страната и в това време да се подсигурява на потребителите най-малко един артикул на търпима цена.

" Няма по какъв начин да е злополука в огромните вериги от 17 продуктови групи един артикул да се продава на минимална надценка. Дори за един дребен магазин има стотици артикули. Няма по какъв начин 17 продукта да са злополука за никого. Това няма да са най-скъпите артикули, само че артикули от категорията. Не нападаме никого, желаеме да има хранителни артикули на търпими цени. Има доста недъзи по веригата на доставки ", безапелационен е икономическият министър.

През " Ел Би Булгарикум " демонстрираме, че може качествени артикули, единствено с българска суровина, да доближава на безусловно търпима цена до потребителите, означи гостът в студиото и добави, че конкуренцията води до спад в цените при млечните артикули.

" Шести месец инфлацията върви надолу. Днес сме на 14%. Не мога да кажа дали е най-високата в Европа, само че е измежду най-високите. Очакванията ми са през лятото, юни-юли, инфлацията да стане едноцифрена. Българската стопанска система се показва доста добре. Очаква се много по-трудно да влезем в 3% недостиг ", разяснява министър Стоянов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР