Олимпийското село в Париж е проектирано така, че да посрещне

...
Олимпийското село в Париж е проектирано така, че да посрещне
Коментари Харесай

Олимпийското село в Париж ще се охлажда от Сена

Олимпийското село в Париж е проектирано по този начин, че да посрещне плануваното повишаване на температурата във Франция до 2050 година Според метеоролози след 2 десетилетия през лятото край Сена живакът ще удря стойности, приблизителни на тези в Севиля, разкрива пред публичната телевизия VRT белгийският проектант Анн Мие Депюийд, която управлява няколко екипа в плана.

Селището се простира на повърхност от 52 хектара по продължение на Сена, където в миналото e била индустриална зона. На терена са построени 6000 жилището и ще се употребяват от 14 000 олимпийски състезатели, а по-късно от 9000 параолимпийци. 

След игрите те ще се трансфорат в най-новия супер съвременен комплекс на френската столица. Сред постройките са засадени 220 дървета и особено построени „ сенници “, на които да кацат птиците.

„ Всички здания са без климатици и през студените дни ще се отопляват геотермално, а през лятото ще се употребява прохладата на Сена. Затова и са издигнати по продължение на реката “, споделя урбанистката. 

За миналите близо 2 години и половина строителство екипите й са търпели голям брой рецензии, само че мнението на Анн Мие е, че са създали героизъм и се гордее с постигнатото.

Попитана, кое е било най-голямото предизвикателство, архитектката декларира, че проектирането на едно жилище да е еднообразно функционално както за олимпийците, по този начин и за параолимпийците.

„ Беше доста комплицирано от позиция на спецификациите. " Например, всички зали и коридори трябваше да бъдат задоволително необятни, а баните изискваха характерни облицовки “, показва белгийката.

Освен признанието на гилдията, Олимпийският комитет - Депуйд и сътрудниците й получиха публични благодарности персонално от президента Еманюел Макрон и кмета на Париж Ан Идалго, които разгледаха комплекса.

„ Президентът беше доста заинтригуван, организирахме прекрасен диалог и остана удовлетворен от видяното. За нас, изпълнителите беше съревнование с времето. Имаше огромно напрежение, само че се справихме, тъй като бяхме необикновен тим. Сега съм изтощена, само че доста удовлетворена “, споделя още белгийската архитектка.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР