Олимпийският огън за игрите в Париж беше запален в древния

...
Олимпийският огън за игрите в Париж беше запален в древния
Коментари Харесай

С послания за мир: Олимпийският огън бе запален в Гърция и тръгва към Париж

Олимпийският огън за игрите в Париж беше разпален в античния град Олимпия в Гърция, към 100 дни преди церемонията по откриването на 26 юли, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Поради облачното небе на мястото на първите олимпийски игри в древността, огънят не може да бъде разпален от слънчевите лъчи, както е по антична традиция, и бе разпален с авариен огън, непокътнат от генералната подготовка на 15 април.

След 11-дневно пътешестване през Гърция, огънят ще бъде превозен до Франция за церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли. 

Церемонията се състоя пред 2600-годишните руини на храма на Хера в родното място на олимпизма в наличието на президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

" В тези сложни времена, когато войните и споровете се множат, на хората им е писнало от ненавист ", сподели той в къса тирада в Олимпия. " В сърцата си копнеем за нещо, което да ни събере още веднъж, нещо, което да ни сплоти, нещо, което да ни даде вяра ", добави той. " Олимпийският огън, който възпламеняваме през днешния ден, символизира тази вяра ", сподели още германецът.

Тони Естанге, ръководител на Организационния комитет на Олимпийските игри в Париж, също видя в игрите " повече от всеки път източник на ентусиазъм за всички нас и за бъдещите генерации " в миг, когато светът е разтърсван от рецесии.

В Гърция шестстотин факлоносци ще предадат огъня, който ще измине 5000 км през 7 гръцки острова, 10 археологически обекта и Акропола , където ще прекара една нощ до Партенона. В гръцкото пристанище Пирея пламъкът ще се качи на 26 април на борда на тримачтовия транспортен съд " Белем ", който ще доближи Марсилия в Югоизточна Франция на 8 май.

След това признакът на Олимпийските игри ще прекоси цяла Франция, минавайки през Западна Индия и Френска Полинезия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР