Олимпийският огън ще пътува по море, съобщава АП. Вместо да

...
Олимпийският огън ще пътува по море, съобщава АП. Вместо да
Коментари Харесай

Олимпийският огън ще пътува по море за Игрите в Париж през 2024-та

Олимпийският огън ще пътува по море, оповестява АП. Вместо да дойде по земя, символичният пламък за Игрите в Париж през 2024 година ще стигне до предназначението си по море от родното си място в Гърция, като ще бъде на борда на тримачтов огромен транспортен съд, който ще дебаркира в пристанището на Марсилия.

Организаторите в Париж оповестиха в петък за пътя на огъня в кметството на Марсилия, която е някогашна гръцка колония, учредена преди 2600 години.

Според традицията пламъкът ще бъде разпален от слънчевите лъчи на гала в Древна Олимпия. След това ще бъде пренесен с факла до Атина и пред Средиземно море с транспортен съд до известното остаряло пристанище на Марсилия, където огънят ще бъде посрещнат от армада от лодки по крайбрежието на Франция, обявиха уредниците.

Той ще пътува до яхтеното пристанище на Марсилия, където ще се проведат олимпийските надпревари по ветроходство, а стадионът в Марсилия ще бъде един от домакините на мачовете по футбол, споделиха още те.

След това ще бъде пренесен по суша в обичайната щафета с факла, преди да дойде в Париж, с цел да възпламени котела и публично да се открият Олимийските игри, които ще се проведат сред 26 юли и 11 август.

Съобщението в петък пристигна на фона на генералното заседание на Националния олимпийски комитет на Украйна, което би трябвало да реши за възможен протест в Париж през 2024 година, в случай че на съветските спортисти им бъде разрешено да вземат участие.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР