Олимпиадата завърши и 2/3 от медалите спечелихме в бойните спортове,

...
Олимпиадата завърши и 2/3 от медалите спечелихме в бойните спортове,
Коментари Харесай

Отсега да почнем работа за самбото на Олимпиада ` 28: Последният бг световен шампион Борис Борисов - slava.bg

Олимпиадата приключи и 2/3 от медалите спечелихме в бойните спортове, инцидентно ли е това?

Случайни медали на огромни надпревари, изключително на олимпиади не се печелят. Трябва доста труд, доста неизменност, доста себеотдаване на състезателите. За първи път имаме купа в женския бокс и карате, медали още веднъж в женската битка, което е резултат, с изключение на на работата и гения на девойките, на 5-годишна тактика за развиването на бойните спортове при дамите у нас. Правилната подготовка и обезпечаването на задоволително средства за провеждането й явно дадоха положителни плодове.

Голяма вест е влизането на самбото - спорта, в който Вие сте поседния международен първенец на България и то с купа, извоювана тъкмо в Япония, в олимпийската стратегия, въпреки и едвам след 7 години, стига ли времето за "производство " на медалисти на игрите през 2028 г?

Влизането на самбото в олимпийското семейство е голяма и доста значима стъпка. Трябва незабавно да създадем добър проект 7 години напред, с цел да подготвим дадени хора и да се поздравим със значими триумфи. Сега е моментът да стартираме сериозен, верен, ефикасен асортимент на тези състезатели, на които ще можем да разчитаме за медали тогава. Имаме гении. Но би трябвало доста да работим, с цел да ги развием. В България нашият спорт се практикува в 20 лицензирани клуба, едвам в 4 в София, хубаво е повече деца и младежи да бъдат привлечени да се занимават с него.

ММА прави ли добра реклама за самбото - въпреки всичко суперлегендата Фьодор Емеляненко и още доста известни фигури идват точно от самбото?

Да кажем, че не ни прави неприятна реклама. Историята на самото в България към този момент е 60-годишна. Имаме много реализирани триумфи, имаме положителни треньори, имаме тактика. Това, което най-вече ни липсва е популяризирането на самбото, маркетингът, който ще го направи по-атрактивно за децата.

Защото в този момент съществуват някои недобри модели на така наречен роден "емемеец " ли?

Това нещо аз не го разбирам. Всички хора от този вид се вършат на доста велики заради някакви комплекси. Аз постоянно виждам спортните резултати - същинските трофеи и триумфи. Те най-добре приказват за индивида. Не татуировките или дадения брой изявленията.

Да се върнем на самбото - какъв брой време лишава подготовката на огромен първенец?

Относително е - може да стане за 2 години, може и за 10. Зависи от доста неща: от това кой е треньорът, през равнището на просветеност до качеството на мускула. Ако гледаме към олимпийските игри през 2028 година, времето от 7 години общо взето би трябвало да бъде задоволително за младежите, на които към този момент сме дали основа.

При Вас какъв брой години трябваха?

Започнах на 10, на 15 година постъпих в спортно учебно заведение, като към този момент бях първенец на България за моята възраст, след завършването влязох в националния тим, като на 24 година за първи път стана европейски вицешампион. На 30 година завоювах международната купа.

Търсите ли към този момент първия български олимпийски първенец или шампионка по самбо?

В момента имаме трениращи деца и младежи, които не са доста. Сред тях има и положителни, които могат да се развият до най-високо равнище в нашия спорт. Самият аз по специалност съм треньор и оказвам помощ безплатно на млади гении в тяхната подготовка в клуба Спортна Академия ЦСКА. Станах международен първенец като представител на България и играч на аления тим. От 15-годишен се боря за ЦСКА и в този отбор 17 години по-късно се отхвърлих от дейната си кариера през 2016 година

Борис Ангелов...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР