Олимп, Пелопонеската война, Перикъл, Атина и разбира се Партенонът, това

...
Олимп, Пелопонеската война, Перикъл, Атина и разбира се Партенонът, това
Коментари Харесай

Мистерията на Древногръцките "Драконови къщи"

Олимп, Пелопонеската война, Перикъл, Атина и несъмнено Партенонът, това са единствено дребна част от нещата, за които бихме се сетили, когато помислим за Древна Гърция. Героичната ера на боговете и хората, историческите войни сред гръцките градове-държави, великите стратези и техните градове и несъмнено архитектурните подвизи, които направили античните гърци за без съпоставяне. Това, за което не би ни хрумнало, обаче са мегалитните структури, които гърците назовават дракоспита или „ драконови къщи “.

Мегалитната архитектура на Дракоспита

Вероятно тези архитектурни монументи са от предкласическия интервал на Древна Гърция. Драконовите къщи на остров Евбея са измежду мистериите завещани ни от предишното, които към момента не са разбрани. Приличат на стъпаловидната пирамида на Джосер в преддинастичен Египет и храмовите комплекси от предколумбовия Теотиуакан, тези мегалитни къщи са структури, построени без хоросан. Сградите съдържат дребни, тънки, най-вече плоски камъни, подредени един върху различен, като с цел да се поддържат на място са употребявани загради. Големите мегалитни камъни се употребяват на разнообразни места по структурите, нормално към покривите, ситуирани по сходен на този в Стоунхендж метод.

Броят на драконовите къщи е повече от колкото се очаквали. На остров Евбея те са към двадесет и три, като множеството са построени сред планините Охи и Стира. Учените са озадачени от огромните размери и тежестта на единичните мегалити, които се опират на два огромни камъка и по този начин построяват нещо като врата. Как е могло тези мегалити да бъдат издигнати и сложени по този начин, че да образуват тези порти е също толкоз загадъчно, както и повода за построяването на тези структури.

Нека да отбележим, че освен повода за построяването на тези къщи и самото им създаване е мистерия за учените. Тяхното местонахождение е също толкоз удивително. Тези драконови къщи са ситуирани на доста огромна надморска височина, което прави градежа напряко фрапантен. Строителите на драконовите къщи е трябвало да намерят метод да транспортират големите мегалити от доста по-ниско. Всяка от структурите има отвор на покрива, евентуално предопределен с цел да влиза естествена слънчева светлина или лунна светлина за осветяването на вътрешността на структурите

За какво са служили драконовите къщи

Възникнали са няколко теории по отношение на предназначението на структурите. Според някои учени евентуално те са били светилища на Хера, Зевс или Иракъл. Друго известно пояснение е, че те са били нещо, като казарми в които имало стражи през елинистическия интервал, или са били хранилища, в които са се съхранявали хранителни запаси.

Друг въпрос се крие в името на структурите, за какво тези здания са били наричани дракоспита? Първото нещо, което би трябвало да разберем е, че древногръцката идея за дракони не е била същата като сегашната. „ Драко “, интерпретирано като „ змей “, в действителност разказва митично създание, близо до актуалните ни визии за колоси. Сега към този момент е по-лесно човек да разбере, за какво тези планински къщи са кръстени от археолозите дракоспита.

Докато не се разбере повече за това по какъв начин са издигнати тези здания и от кого, за тях постоянно ще се счита че са обиталища на свръхестественото. В последна сметка, кой различен би имал сили да подвигне и движи такива мегалити в античният свят?

Въпреки че потреблението на тези мегалитни къщи е незнайно, тяхното местонахождение евентуално е от огромно значение. За в този момент Евбея е единственият остров в Бяло море, на който са открити тези структури. Най-добре непокътнатата къща е в планината Охи, където е и най-високата точка на Южна Евбея. Може би това, че тези къщи се намирали толкоз високо и толкоз покрай морето е било от някакво значение за строителите им. Също по този начин и това, че планината Охи се намира покрай залива в град Каристос също е значимо. Възможно ли е тези структури да имат някакво отношение към една по антична вяра и просвета друга от тази която познаваме? Какво тъкмо са тези драконови къщи? Въпросите търсят своето решение и през днешния ден.

Видео материал може да намерите тук.

Инфо: Ancient-Origins

Още за античните мегалити по света може да прочетете в публикациите ни:

Мистериозните мегалити „ таула “ във Менорка

Скалните рисунки и други секрети на Мачу Пикчу

Тровантите – рационалните камъни?

Загадъчният диск Сабу – артефакт на мегалитната сила

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР