Олекотяването на санкциите бе обявено от президента на САЩ Доналд

...
Олекотяването на санкциите бе обявено от президента на САЩ Доналд
Коментари Харесай

САЩ отхлабиха санкциите срещу Huawei

Олекотяването на глобите бе оповестено от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в края на юни след среща с китайския президент Си Дзинпин

© Carlos Barria Администрацията на президента Доналд Тръмп разгласи, че ще отхлаби доста възбраната на американски компании да търгуват с Huawei, написа Financial Times. Рестрикциите обаче ще останат за артикули, които държавното управление счита за опасност за националната сигурност – и в частност телекомуникационното съоръжение, създавано от китайската компания.

Официалното решение, оповестено от комерсиалния министър Уилбър Рос, е огромна победа за софтуерните компании в Съединени американски щати, които прекараха близо месец и половина в лобиране за отпадане или ограничение на възбраната за търговия с Huawei. Сред засегнатите американски компании бяха колоси като Гугъл, Intel, Qualcomm и други. Решението за ограничение на възбраната бе взето в началото по време на среща сред Тръмп и китайския президент Си Дзинпин на среща на Г-20 в опит да се възобновят договарянията за обширна комерсиална договорка сред двете страни.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " За да вкара на процедура директивата на президента от срещата преди две седмици, министерството ще издава лицензи там, където няма опасност за националната сигурност на Съединени американски щати ", разяснява в свое изказване Рос.

Голямото " само че "

Важен подробност в тази ситуация е, че Huawei не отпада от черния лист за търговия на Съединени американски щати, а ще бъдат издавани обособени лицензи на фирмите - т.е. търговията ще продължи да бъде мощно контролирана от страна на държавното управление, което ще взема решение в кои случаи има или няма опасност за националната сигурност. " Трябва да сме сигурни, че не трансферираме доходи от американски към непознати компании ", разяснява още Рос. " Huawei остава в листата ни и съглашението не трансформира условието за лицензи от страна на министерството. "

Най-големите губещи от цялостната възбрана бяха производителите на чипове като Intel, Qualcomm и други, както и софтуерни разработчици, като Гугъл, която в началото лиши опцията на Huawei да употребява операционната система Android, която задвижва всички смарт телефони на компанията. Сега китайската компания, която е най-известна на всеобщата аудитория точно със смарт телефоните си, ще може да употребява операционната система, което взема решение и един огромен неотложен проблем – идната след месеци премиера на идващия флагшип модел на компанията Mate 30.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР