Олег Матвейчев, приближен до Кремъл политолог и професор в руското

...
Олег Матвейчев, приближен до Кремъл политолог и професор в руското
Коментари Харесай

В Русия издадоха антипротестърска книга, в която обясняват колко полезна е корупцията

Олег Матвейчев, доближен до Кремъл политолог и професор в съветското Висше учебно заведение по стопанска система, и политическият технолог Артьом Акопян написаха книга, в която се твърди, че корупцията е безобидно събитие и не нанася съществени вреди на страната, оповестява " Офнюз ".

В увода на книгата " Митовете за корупцията " създателите непосредствено си признават, че са я написали поради митингите в Русия, водени от опозиционера Алексей Навални и неговия " Фонд за битка с корупцията ":

" Това е книга-противоотрова. Противоотрова против всевъзможни кадифени революции и майдани, тази книга е " анти Джин Шарп ", книга " анти Навални " - пишат Матвейчев и Акопян, които се афишират против " грантаджиите в Русия ".

Звучи като ирония, само че създателите одобряват за съществени сходни причини:

" Всъщност корупцията, даже и да е необятно публикувана, не нанася особени вреди на страната, тъй като дори и откраднатите пари по този начин или другояче остават в стопанската система. Корумпираният човек харчи тези пари по същия метод, както би похарчил и почтено извоюваните. "

" Да предположим, че би трябвало да се построи къща. И има три компании, които могат да я построят. Едната за 100 милиона, втората - за 110, третата - за 115. Чиновникът ще избере първата, която може да построи къщата за 100 милиона, с цел да няма възражения по-късно. Той изпраща своя човек при тази компания, която се вписва най-добре в изискванията на публичната поръчка, с цел да не основава съмнения. А в случай че компанията задели и нещо встрани за чиновника, още по-добре и всичко си остава скрито-покрито. По същия метод съдията ще избра да вземе рушвет от този, който и по закон си е прав. И джобът е цялостен, и съвестта - спокойна, и началството нищо няма да заподозре. В тези случаи корупцията не е във щета нито на конкуренцията, нито на държавния интерес, нито на закона "

" Нивото на корупция не оказва никакво въздействие върху темпа на икономическия напредък и на икономическото развиване. Освен това, страните, на които Западът основава известност, че са най-корумпираните, демонстрират темпове на напредък на стопанската система, които са в пъти в по-високи, в сравнение с в страните, които са свели корупцията до най-малко. "

Икономическият напредък в Дания за 2016 година е 1%, а в Северна Корея е 3.9%. Четири пъти повече! Това не го казвайте на Навални, тъй като ще се простреля - пропагандира от видеоблога си създателят на книгата Олег Матвейчев.

Излизането на " Митовете за корупцията " незабавно предизвика и серия от насмешки в онлайн издания и обществените мрежи.

Ето по какъв начин Кремъл ви показва светлото бъдеще: нова бюрократична прослойка и нова, потребна корупция - разяснява в онлайн изданието " Сноб " журналистът Андрей Перцев  - оказва, се че подкупът е просто отплата за чиновника, за ниската му заплата и за тежкия, виновен труд.

Бизнес анализаторът Вадим Жартун пък предложи нови тематики за проучване, с които Матвейчев и Акопян евентуално ще се оправят отлично: " Митовете за крадците: вие не сте жертва на обир, а въздържан мецанат ", " Митовете за мракобесието: теорията, че Земята е сфера е нагла мистификация ", " Митовете за болката: бактериите също имат право на живот ", " Митовете за бедността - лековит апетит във всяко семейство ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР