Олаф Шолц отхвърли възможността за доставка на ракети Таурус“, ако

...
Олаф Шолц отхвърли възможността за доставка на ракети Таурус“, ако
Коментари Харесай

Ехото от записа с германски военни продължава да кънти в Берлин и Москва

Олаф Шолц отхвърли опцията за доставка на ракети „ Таурус “, в случай че ще има присъединяване на немски бойци
Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли през днешния ден опцията за въоръжаване на Украйна с крилати ракети с огромен обхват " Таурус ", в случай че има присъединяване на немски бойци, които да оказват помощ при ръководството им, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Не стопират и мненията в Москва, където декларират, че чакат отговори и се питат: до каква степен е контролируем е Бундесверът.
Канцлерът: Не предстои на разискване
" Не можете да доставите оръжейна система с доста огромен обхват и да не си помислите кой да е контролът над нея. Ако желаете да ги контролирате и това е допустимо само с присъединяване на немски бойци, то това не предстои на разискване ", съобщи Шолц.

Ройтерс напомня, че до момента Германия отхвърля опцията да изпрати " Таурус " на Украйна, обезпокоена, че по този начин може да бъде забъркана в директна борба с Русия. Темата ескалира, откакто съветска медия в петък разгласява 38-минутен запис на диалог, в който се чува по какъв начин немски офицери разискват доставки на оръжие за Украйна и евентуални удари на Киев против Кримския мост.

По-рано Шолц аргументира пред публицисти отхвърли си да даде на Киев ракети " Таурус " с думите, че това може да наложи изпращането на немски военнослужещи в Украйна, които да програмират ракетите. " Това е оръжие с доста огромен обхват ", уточни Шолц в Берлин, представен от изданието " Полтиико " и от Българска телеграфна агенция.

" А това, което вършат британците и французите във връзка с контрола на задачите и поддръжката на контрола на задачите, не може да се направи в Германия ", добави Шолц.

И получи ядосан отговор от Лондон. Заключението на немския канцлер, че английски и френски личен състав ръководи крилати ракети, предоставени на Украйна, е " неправилно, безконтролно и съставлява пестник за съдружниците ", съобщи в четвъртък председателката на Комисията по външни работи на английския парламент Алиша Кернс, цитира я " Политико ".

Шолц въпреки всичко даде обещание бързо изясняване на случая със записа. Това е " доста сериозен въпрос ", съобщи канцлерът по време на аудиенция във Ватикана в събота, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция.  " В момента този въпрос се обяснява доста деликатно, доста интензивно и доста бързо. "

Шолц многократно е изключвал опцията страната му да даде въпросните ракети на Украйна с горепосочения мотив - заплаха Германия да не бъде въвлечена по-дълбоко във войната.
Кремъл: Това (чутото от записа) част от държавната политика ли е?
Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев съобщи в понеделник по време на Световния юношески фестивал в Сочи, че Москва ще прояви въздържаност в отговор на записа, само че няма да го не помни, съобщи Ройтерс, цитирайки организация РИА Новости.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява аудиозаписа, като по думите му материалът демонстрира, че " в Бундесвера се разискват проекти за удари по съветска територия ".

" Това не изисква никакви юридически тълкования. Всичко това е повече от явно ", добави Песков. " Разбира се следва да разберем дали Бундесверът прави това по своя лична самодейност. Тогава въпросът ще е до каква степен е контролируем Бундесверът и до каква степен господин Шолц управлява всичко това или става въпрос за част от държавна политика на Федерална република Германия. И едното и другото е доста неприятно и единствено за следващ път акцентира директната въвлеченост на страните от така наречен групов Запад в спора в Украйна ", заключи представителят на Кремъл.

На собствен ред съветското външно министерство извика за пояснения немския дипломат в Москва граф Александър Ламбсдорф, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

Дипломатът е бил извикан във външното ведомство, само че ДПА оповестява, че разполага с информация, че става въпрос за среща с немския дипломат, която е била планувана по-отдавна.

Ламбсдорф прекара един час и 10 минути в постройката на съветското дипломатическо ведомство и на излизане не отговори на журналистически въпроси, заяви кореспондент на ТАСС.

Все още няма коментар от страна на немската дипломатическа задача в Москва, показва ДПА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР