Олаф Шолц дори не каза нито дума, докато гледаше как

...
Олаф Шолц дори не каза нито дума, докато гледаше как
Коментари Харесай

САЩ, под претекст че помагат на Киев, прецакаха германското икономическо чудо

Олаф Шолц даже не сподели нито дума, до момента в който гледаше по какъв начин стопанската система на страната му е убита.

Разгърнатата от Брюксел и Вашингтон санкционна война с Русия удари на първо място европейските страни. И изключително – в индустриализирана Германия, която се хвърли в бездната на най-чудовищната икономическа рецесия през последните десетилетия.

Досега са печелили единствено немските оръжейници - от Rheinmetall до Krauss-Maffei Wegmann. Освен това, посредством въоръжените сили на Украйна, те имат толкоз доста поръчки, че просто не могат да се оправят.

В Германия съвсем всички промишлености се сринаха, а в Австрия газта се подвигна 10 пъти

Германската стопанска система е изправена пред криза, написа бизнес изданието News für die Schweiz, базирайки се на изследване на Института за немска стопанска система (IW). Според изследване, извършено измежду 2500 предприемачи, 40% от тях чакат спад в производството. Най-големи проблеми чакат браншове като строителството и промишлеността.

Само една четвърт от фирмите чакат повишение на бизнес интензивността, а към една трета чакат застоялост. Така през 2022 година бизнес упованията на германците са спаднали доста. Дори тези предприемачи, които в края на предходната година към момента имаха известна убеденост в бъдещето, я изгубиха, написа News für die Schweiz.

В строителството единствено 15% от интервюираните компании чакат да усилят производството до 2023 година От друга страна съвсем 54% чакат спад. Освен това строителният отрасъл в Германия е притиснат освен от скъпите енергийни източници, само че и от внезапно повишените апетити на банките - те подвигнаха лихвите.

В промишлеността делът на песимистично настроените компании (39%) е доста по-висок от каузи на оптимистите (почти 28%). Индустриалците не виждат вероятности за възобновяване на потребителското търсене, което да тласне фабриките напред.

Заради разкъсването на веригите за доставки има големи проблеми със суровините - заради това немските заводи са натрупали великански неизпълнени поръчки, напомня News für die Schweiz.

Ръст се следи в търговията на дребно в Германия - само че единствено по една причина, поради повишаването на стоките. Всъщност те започнаха да купуват по-малко. Следователно в комерсиалната сфера оптимистите и песимистите са разграничени съвсем поравно.

В същото време, в случай че изчислим повишаването, то действителните приходи на германците през 2022 година са намалели с 0,3%. Хората просто няма какво да купуват нови артикули.

„ Повечето търговци на дребно не чакат възобновяване на продажбите през 2023 година “, споделя Щефан Гент, ръководещ шеф на Германската асоциация на търговците на дребно, в изявление за немското издание на Tagesschau.

Освен това спомагателните бизнес разноски не могат просто да бъдат взети и трансферирани на клиента. Трябва да понижим рентабилността.

Трудната обстановка е освен в немската, само че и в австрийската стопанска система. От 2021 година цените на електрическата енергия за индустриалните консуматори в Австрия са се повишили повече от 6 пъти. Газта е поскъпнала съвсем 10 пъти, написа Петер Унтеркофлер, президент на Индустриалната асоциация на Залцбург, в изявление за ORF.

В шоколада - единствено военни заводи

В Германия има компании, които завоюваха от украинската рецесия. На първо място това са производителите на оръжия, споделя Тагешау. Освен това такива концерни като Rheinmetall освен получават финансови изгоди от доставката на оръжия, само че и съумяват да подобрят имиджа си на Запад.

Твърди се, че те оказват помощ на младата украинска народна власт - това непосредствено декларира в изявление за немски публицисти изпълнителният шеф на Rheinmetall Армин Папергер.

Ако погледнете цената на акциите на компанията от Дюселдорф, можете да видите същинската цена на украинската рецесия за немските оръжейници: Rheinmetall удвои цената си на борсата. С тази скорост Rheinmetall ще бъде включена в борсовия показател DAX, който включва 40-те най-големи немски компании.

Самата Rheinmetall се хвали в немската бизнес преса: 1200 нови чиновници трябваше да бъдат наети от началото на съветската специфична интервенция. Разрастват се всички области на работа - военни транспортни средства, муниции и системи за противовъздушна защита.

Германската компания даде на украинците зенитни танкове Gepard, гаубици Panzerhaubitze 2000 и даже картечници MG-3. Новият пакет от доставки включва BMP Marder, която също се създава от вездесъщия тръст в Дюселдорф.

За да отпразнуват, немските оръжейници към този момент се втурнаха да построят нова фабрика за муниции в Унгария, а през ноември Rheinmetall купи испанския производител на муниции Expal.

Rheinmetall отхапа парче, което не може да сдъвче

Rheinmetall даде по-голямата част от немската военна помощ за Украйна. Освен това по-малки производители на оръжия като Diehl Defense (разработчик на самонасочващи се ракети IRIS-T), Krauss-Maffei Wegmann (произвежда бронирани машини ATF Dingo), Dynamit Nobel (произвежда Panzerfaust 3 MANPADS и гранатомети Matador) също се възползваха.

Всъщност немската оръжейна промишленост пораства единствено с помощта на покупките от Украйна. Така че договарянията за доставката на наземни транспортни средства за Бундесвера към момента не са завършили, оплака се шефът на Rheinmetall Папергер в изявление за вестник Bild am Sonntag.

Tagesschau напомня, че Rheinmetall евентуално ще стане главният бенефициент на немската държавна стратегия за превъоръжаване на Бундесвера. От бюджета за закупуване на нови оръжия ще бъдат изразходвани 100 милиарда евро.

Вярно, даже в Германия бюджетът за защита не е гумен - изключително на фона на рецесията. Така че би трябвало да изберете: или да изпратите пари за потребностите на немската войска, или да инвестирате във въоръжените сили на Украйна.

А и няма задоволително конвейери за всички: величествен скандал гръмна в края на предходната година, когато всичките 18 танка Puma се провалиха по време на ученията на Бундесвера. Производителят - същият Rheinmetall - назова повредите " дреболия ". Въпреки че е явно, че оръжейниците просто са погълнали парче, което просто не могат да дъвчат.

Подобна алтернатива се трансформира в една от аргументите, заради които Германия към момента отхвърля да достави на украинците танкове Leopard-2 - в последна сметка те се нуждаят повече от това.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР