ОЛАФ е извършила разследване в тясно сътрудничество с делегираните прокурори

...
ОЛАФ е извършила разследване в тясно сътрудничество с делегираните прокурори
Коментари Харесай

ОЛАФ и Европрокуратурата разследват възможни нередности в България за над 140 милиона евро

ОЛАФ е направила следствие в тясно съдействие с делегираните прокурори на Европрокуратурата в България, проверявайки за вероятни нередности финансиран от Европейския съюз план за рационализация на локалната жп инфраструктура, добавя Българска телеграфна агенция.

Разследването на ОЛАФ се е фокусирало върху финансовите вреди, породени от хипотетични нередности, по-специално при процедурата за възлагане на публични поръчки и осъществяването на плана. Според резултатите от следствието на ОЛАФ два от спечелилите социална поръчка изпълнителя или не разполагат с механически благоприятни условия да изпълнят плана, или са показали погрешна информация за финансовите си благоприятни условия.

ОЛАФ закри следствието си с рекомендация да бъдат възобновени 38 млн. евро и да бъде предотвратено изразходването на други 92 млн. евро. Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда - някогашната ИНЕА - е органът, който в този момент може да реши дали да приложи рекомендациите на ОЛАФ.

Разследването на Европрокуратурата към момента не е завършило и е фокусирано върху вероятни престъпни закононарушения като корист с европейски средства и пране на пари, и включва с изключение на посочения и още един жп план, чиято стойност съгласно Европрокуратурата възлиза на 111 млн. евро.

В полезрението на Европрокуратурата са два плана за възобновяване на железопътна инфраструктура. Първият е за сектор сред градовете Костенец и Септември по линията София - Пловдив, финансирани със средства на Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда - някогашната ИНЕА - на стойност над 130 млн. евро. При втория става дума за рационализация на жп правата сред Оризово и Михайлово - част от втората фаза на ремонта на жп инфраструктурата по направлението Пловдив - Бургас, финансирана от Кохезионния фонд по Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " със средства за над 111 млн. евро.

Бенефициент по двата плана е българската Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ), като двата контракта са предоставени на две частни компании с интернационално присъединяване, показва Европрокуратурата.

Строителните работи по двата жп сектора не престават, само че към изпълнителите към този момент са направени няколко заплащания от страна на бенефициента.

При следствието са открити обстоятелства, които биха могли да съставляват престъпни закононарушения, в това число корист с европейски средства и пране на пари. Подозира се, че изпълнителите, единствено за къс откъслек от време, са създали фиктивни парични преводи към поредност кухи компании, които след това са довели до изтеглянето на суми в брой за над 2,5 млн. евро (5 млн. лева) от лица с престъпни досиета.

Генералният шеф на ОЛАФ Виле Итала сподели: " Заедно предотвратихме ненадлежното консумиране на над 92 млн. евро и препоръчахме възобновяване на други над 38 млн. евро, които принадлежат на европейските данъкоплатци. Това следствие е образец по какъв начин композиция от административна (ОЛАФ) и престъпна (Европрокуратурата) процедура за битка с измамите може да отбрани по най-хубавия метод финансовите ползи на Европейски Съюз ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР