Атомната централа във Фукушима започва силно противоречиво изпускане на отпадъчни води

...
Окума, Япония — Операторът на разрушената от цунами атомна електроцентрала
Коментари Харесай

Окума, Япония — Операторът на разрушената от цунами атомна електроцентрала Фукушима Даичи казва, че е започнал изпускането на първата си партида пречистена радиоактивна вода в Тихия океан в четвъртък – противоречива стъпка, която накара Китай ще забрани морски дарове от Япония.

Във видео на живо от контролна зала в завода, Tokyo Electric Power Company Holdings показа член на персонала, който включва помпа за морска вода с едно щракване на мишката, отбелязвайки началото на противоречивия проект, който се очаква да продължи десетилетия.

„Помпа А за морска вода е активирана“, каза основният оператор, потвърждавайки, че пускането е в ход. TEPCO по-късно потвърди, че помпата за морска вода е била активирана в 13:03 ч. местно време (12:03 ч. EDT), три минути след началото на последната стъпка.

TEPCO каза, че допълнителна помпа за изпускане на отпадъчни води е била активирана 20 минути след първата. Представители на завода казаха, че досега всичко върви гладко.

Японски риболовни групи се противопоставиха на плана, страхувайки се, че ще навреди допълнително на репутацията на техните морски дарове. Групи в Китай и Южна Корея също изразиха безпокойство, превръщайки това в политически и дипломатически въпрос.

Южнокорейската полиция арестува 16 души в четвъртък за влизане в сградата в Сеул, където се намира японското посолство, съобщи агенция Ройтерс. Един от няколкото банера, окачени от групата, гласи: „Морето не е кофата за боклук на Япония“, според Ройтерс.

В отговор на съобщението китайските митнически власти забраниха морските дарове от Япония, съобщиха властите в четвъртък. Забраната започна незабавно и ще засегне целия внос на „водни продукти“, включително морски дарове, според известието. Властите заявиха, че "динамично ще коригират съответните регулаторни мерки, както е уместно, за да предотвратят рисковете от изхвърляне на замърсена с ядрена енергия вода за здравето и безопасността на храните в нашата страна."

Протести имаше и в самата Япония.

Но японското правителство и TEPCO казват, че водата трябва да бъде изпусната, за да се освободи място за извеждане от експлоатация на централата и да се предотвратят случайни течове. Те казват, че пречистването и разреждането ще направят отпадъчните води по-безопасни от международните стандарти и въздействието им върху околната среда ще бъде пренебрежимо малко.

Тони Хукър, директор на Центъра за радиационни изследвания, образование и иновации към университета в Аделаида, каза, че водата, изпускана от централата във Фукушима, е безопасна. „Със сигурност е доста под указанията на Световната здравна организация за питейна вода“, каза той. "Безопасно е."

„Изхвърлянето на радиация в морето е много политически въпрос“, каза той. „Разбирам притесненията на хората и това е така, защото ние като учени не сме го обяснили по много добър начин и трябва да направим повече образование.“

Все пак някои учени казват, че дългосрочното въздействие на ниските дози радиоактивност, които остават във водата, изисква внимание.

В изявление от четвъртък генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Мариано Гроси каза: „Експертите на МААЕ са на място, за да служат като очите на международната общност и да гарантират, че изхвърлянето се извършва както планирано в съответствие със стандартите за безопасност на МААЕ."

Ядреният надзорен орган на ООН също каза, че ще пусне уеб страница, за да предостави данни на живо за изхвърлянето и повтори уверението си, че МААЕ ще има присъствие на място по време на изхвърлянето.

>

Но първоначалните показания показаха, че концентрацията на тритий в отпадъчните води е доста под оперативната граница, каза агенцията, според Agence France-Presse.

„Експертите на МААЕ тази седмица взеха проби от първата партида разредена вода, подготвена за изхвърляне“, се казва в изявление на агенцията. „Независимият анализ на място на МААЕ потвърди, че концентрацията на тритий в разредената вода, която се изхвърля, е далеч под оперативната граница.“

Освобождаването на водата започна повече от 12 години след ядрените аварии през март 2011 г., причинени от мощно земетресение и цунами. Това бележи крайъгълен камък в битката на централата с непрекъснато нарастващите запаси от радиоактивна вода, която според TEPCO и правителството е възпрепятствала трудната задача за отстраняване на фатално токсични разтопени отломки от реакторите.

Помпата, активирана в четвъртък следобед, изпрати първата партида от разредената, обработена вода от смесителен басейн към вторичен басейн 10 минути по-късно. След това се движи през свързан подводен тунел, за да премине на шест десети от миля от брега. Властите казаха, че водата се движи с пешеходна скорост и ще отнеме около 30 минути, за да излезе от тунела.

Операторът провери данните и напредъка на набор от четири монитора, които показват обема на водата, състоянието на помпата и всички предупреждения.

Изпълнителният директор на TEPCO Джуничи Мацумото каза, че пускането в четвъртък е планирано да започне с малко, за да се гарантира безопасността.

Отпадъчните води се събират и частично се рециклират като вода за охлаждане след пречистване, като останалата част се съхранява в около 1000 резервоара, които вече са напълнени до 98% от своя капацитет от 1,37 милиона тона. Тези резервоари, които покриват голяма част от комплекса на централата, трябва да бъдат освободени, за да се изградят новите съоръжения, необходими за процеса на извеждане от експлоатация, казаха служители.

Окончателната подготовка за освобождаването започна във вторник, когато само един тон пречистена вода беше изпратен от резервоар за разреждане с 1200 тона морска вода и сместа беше задържана в основния басейн в продължение на два дни за окончателно вземане на проби до гарантираме безопасността, каза Мацумото. Партида от 460 тона трябваше да бъде изпратена в смесителния басейн в четвъртък за действителното изхвърляне.

Рибарството, туризмът и други индустрии във Фукушима - които все още се възстановяват от бедствието - се тревожат, че освобождаването може да е началото на нови трудности.

Текущият улов на риба във Фукушима е само около една пета от нивото си преди бедствието, отчасти поради спад в рибарската популация. Китай затегна тестовете за радиация на японски продукти от Фукушима и девет други префектури, спирайки износа на митниците за седмици, съобщиха служители на Агенцията по рибарството.

Премиерът Фумио Кишида каза, че освобождаването е наложително и не може да бъде отлагано. Той отбеляза, че експериментално отстраняване на малко количество от разтопените отломки от реактор № 2 е планирано за по-късно тази година, като се използва дистанционно управлявана гигантска роботизирана ръка.

През 2021 г. японското правителство обяви планове за изпускане на пречистената вода в морето. След това, в неделя, Кишида набързо посети завода, преди да се срещне с представители на рибарството и да обещае да поддържа прехраната им до края на освобождаването.

Прибързаният график породи скептицизъм, че е направен, за да пасне на натоварения политически график на Кишида през септември. Но служители на Министерството на икономиката и промишлеността казаха, че искат пускането да започне възможно най-рано и да имат добри данни за безопасност преди есенния риболовен сезон.

Земетресението и цунамито през март 2011 г. разрушиха охладителните системи на централата, причинявайки стопяването на три реактора. Силно замърсената вода за охлаждане, приложена към повредените реактори, е изтичала непрекъснато в мазетата на сградата и се е смесила с подпочвените води.

TEPCO планира да освободи 31 200 тона пречистена вода до края на март 2024 г., което ще изпразни само 10 резервоара поради замърсеното производство на отпадъчни води в завода, въпреки че темпото ще се ускори по-късно.< /p>

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР