Октомври стартира с жега след броени часове, но бързо ще

...
Октомври стартира с жега след броени часове, но бързо ще
Коментари Харесай

Мощен средиземноморски циклон носи порои до часове

Октомври започва с горещина след броени часове, само че бързо ще повлече крайник с значителни есенни дъждове от добре изразен средиземноморски циклон, който в началото не даваше индикации да е нещо съществено откъм количества, предвижда " Метео Балканс ".

Но ето, че след към 100 часа до ситуацията, има относително положителни шансове да напои солидно.

И то без значително намаляване на температурите, ще смъкна на процедура с 15 градуса оптималните от утрешните 30, само че във височина няма да падне толкоз ниско и ще държи утринните на към и над 10 градуса, може и да има потъвания до 5 градуса, само че те наподобяват по-скоро местни.

Сценариите са първите есенни дъждове, въпреки че има и индикации за по-летен темперамент, да стартират откъм Чипровската планина още в четвъртък следобяд и по здрач.

Но главните количества би трябвало да се излеят към и в ранния следобяд в петък първо на югозапад и в късния следобяд и по здрач над югоизток, като до събота в ранния следобяд източно от долината на река Сазлийка може да се излеят общо до над 80 литра, което да заличи следите от лятната суша в Старозагорското поле, Светиилийските, Манастирските възвишения, Тунджа би трябвало да вдигне равнищата и да се измъкне от есенното маловодие.

Събота ще е доста хладно, като оптималните едвам ще превалят 15 градуса, а може и да не ги стигнат, поради актуалните сюжети за Пловдивското поле, само че дъждовете на запад и централно стопират, обяснява и в неделя внезапен скок на оптималните още веднъж до приятни 23-24 градуса, е няма да го има към този момент предплатеното късно лято, което караме в този момент.

Не единствено че подвига до и над 30 градуса, само че и на морето водата държи много топла, като за последните дни на септември със относително приятните, само че леко прохладни стойности – към 21-23 градуса.
Предстоящото захлаждане наподобява доста по-слабо от предходното, въпреки и началните сюжети да бяха за доста мощно навлизане, въпреки всичко ще прекъсне извънредно късното лято освен денем минава или най-малко доближава 30, само че и през нощта и рано заран държи на стойности като за лятото – към и над 15 градуса.

Все отново това са предварителни сюжети за моделите, за дъждовете напълно не се знае нищо до последно, до главната валежна конюнктура, планувана от последните обновления, залага на тъкмо южно разположение на циклона в петък следобяд и по здрач.

Най-вероятно няма да е тъкмо такова разположението и може предстоящите превалявания още веднъж да ни се разминат, както нееднократно е ставало.
Засега обаче Пловдивското поле наподобява като валежна дупка, в Старозагорското поле и в Бургаската равнина може локално да се излеят до над 80 литра, само че това по настоящия сюжет, не е изключено при изцяло друго разположение на циклона, а и не е гаранция, че ще се оформи толкоз добре.

До през вчерашния ден беше южно преминаващ през Пелопонес и у нас алегорични превалявания, а в този момент в северната част на Егейско море, до Самотраки, над планината Фенгари може да се лее доста дъжд, са изчисленията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР