Октомври 1982 г. Самолет Ту-134 изпълнява чартърен полет по маршрута

...
Октомври 1982 г. Самолет Ту-134 изпълнява чартърен полет по маршрута
Коментари Харесай

Преди 36 г. поляк отвлича Ту-134 на БГА Балкан. Похитените български самолети

Октомври 1982 година Самолет Ту-134 извършва под наем полет по маршрута Бургас-Варшава. 40 минути след излитането 27-годишният полски жител Збигнев Пургал хваща стюардеса и опира бръснач в гърлото й с искане машината да кацне в Западна Германия. Заради липса на гориво обаче се съгласява самолетът да се приземи в австрийската столица Виена.

По време на целия полет чужденецът държи острието опряно в гърлото на стюардесата, като даже й нанася няколко рани, с цел да показва, че желанията му са съществени.

При кацането във Виена обаче той се предава на полицията, осъзнал, че няма по какъв начин да се измъкне. С него пътува и брачната половинка му Мария Пургал, която желае да се върне във Варшава, само че австрийските управляващи не я пускат.

Полиция пита всеки пътуващ в самолета полски жител дали желае да остане в Австрия. Всички 68 пасажери обаче се връщат във Варшава.

Само два месеца по-рано - на 8 август 1982 година , аероплан Ту-134 на " Балкан " по линия София-Варна е отвлечен от 41-годишния Иван Кръстев Георгиев. Около 20 минути преди кацането бордният хазаин предава на командира записка, в която написа, че в задния багажник се е укрил мъж, който държи кутия и от нея се демонстрират връв и запалка. Той заплашва да взриви самолета, в случай че той не промени курса си към Виена. Настоява и никой да не го безпокои. Командирът отговоря на похитителя, че желанието му ще бъде изпълнено, само че уведомява управляващите в София и Варна. Изпраща радиста да каже на Георгиев, че ще кацнат във Варна, където ще заредят, тъй като няма задоволително гориво, и още веднъж ще излетят. Той се доверява, само че на земята бързо е обезвреден. У него са открити 1550 грама взривно вещество " амонит " в насипно положение, 3 детонатора и 3-метров връв. Оказва се, че дружно с него са пътували още петима души, в това число майка му и сестра му.

Няма доста повече детайлности за тези два случая, решени относително бързо безпроблемно и приключили наред. Един различен въздушен случай, станал по-малко от година по-късно и въодушевен от историята с поляка, обаче приключва с жертва. Архивите пазят любопитни обстоятелства за него, както и за още няколко такива случая, станали преди измененията през 1989 година Във всеки от тях диря има желанието за бягство от комунистическия режим.

През 1983 година за това мечтаят и четирима младежи София - 17-годишният Ивайло Владимиров, 19-годишният Лъчезар Иванов и 22-годишният Красен Гечев и Валентин Иванов, чиято точна възраст не останала в архивите. Всеки от тях има проблеми с управляващите - Гечев е бил в дисциплинарна рота в армията, Владимиров е на доклад в Детската педагогическа стая за измами, а Иванов, който е боец, е следствен за обири.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР