Окситоцинът, известен също като хормон на любовта“, е естествен хормон,

...
Окситоцинът, известен също като хормон на любовта“, е естествен хормон,
Коментари Харесай

Окситоцин: „Хормонът на любовта“ може да предпази мозъка от болестта на Алцхаймер

Окситоцинът, прочут също като „ хормон на любовта “, е натурален хормон, създаван в хипоталамуса на мозъка, който е виновен за усеща като обич, наслаждение и ангажираност. Научните проучвания демонстрират, че този натурален химикал също играе сериозна роля в други когнитивни процеси, в това число учене и памет. Сега ново изследване хвърля светлина върху това по какъв начин окситоцинът въздейства на паметта, проправяйки пътя за създаването на нови лекувания за деменция.

Екип от учени от Токийския теоретичен университет изследва ролята на окситоцина

за възстановяване на паметта при мишки. По-конкретно, той изследва по какъв начин активирането на неврони, произвеждащи окситоцин, в характерна област на мозъка може доста да усъвършенства способността на животните да разпознават обекти с течение на времето. Тяхното проучване обезпечава по-задълбочено схващане на резултатите на хормона върху мозъка и неговия капацитет като лечебен сътрудник.

„ По-рано предположихме, че окситоцинът може да бъде нов кандидат-терапевтичен сътрудник за деменция въз основа на изследвания, употребяващи миши модел на заболяването на Алцхаймер. За да проучим това по-нататък, в това изследване изследвахме ролята на ендогенния окситоцин в когнитивната функционалност на мишките “, споделя Акийоши Сайто, професор в Токийския теоретичен университет.

Изследователите задействаха окситоциновите неврони в паравентрикуларното хипоталамусно ядро ​​ на мозъка и следиха техния резултат върху когнитивното показване посредством нов тест за различаване на обекти, който се употребява за оценка на функционалността на паметта. Изследователите откриват, че активирането на тези неврони има бездънен резултат върху дълготрайната памет за различаване на обекти, макар че не трансформира краткосрочната пространствена памет в теста с Y-лабиринт.

Едно от най-важните открития на проучването е идентифицирането на супрамамиларното ядро ​​като сериозен район, където окситоцинът улеснява процесите на паметта. Активирането на окситоциновите неврони в паравентрикуларното хипоталамусно ядро докара до нараснала интензивност в супрамамиларното ядро и зъбчатия гирус, част от хипокампуса – прочут с ролята си при образуването на мемоари. Това допуска, че резултатите на окситоцин върху паметта се медиират посредством характерни невронни пътища, свързващи паравентрикуларното хипоталамусно ядро със супрамамиларното ядро.

Това проучване е новаторско в демонстрирането на присъединяване на окситоцин в паметта за различаване на обекти, хвърляйки светлина върху по-широките когнитивни функционалности на хормона.

„ Има необятно прието разбиране, че деменцията има наклонност да прогресира по-бързо в среда, в която хората изпитват самотност или обществена изолираност “, отбелязва откривателят.

„ Научната основа на този феномен обаче остава значително незнайна.

Нашето проучване се стреми да обясни сериозната роля на стимулираща среда, която задейства окситоцин в мозъка, като евентуално смекчава прогресията на деменцията “, добави той.

Изследването бележи значима стъпка към разбирането на ролята на окситоцина в мозъка и създаването на лекувания, ориентирани към възстановяване на когнитивната функционалност и закъснение на прогресията на болести като заболяването на Алцхаймер.

 

Източник: Studyfinds /Превод SafeNews
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News
Още вести четете в категория Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР