Окръжният съдия Симеон Михов гостува в VII б клас на

...
Окръжният съдия Симеон Михов гостува в VII б клас на
Коментари Харесай

Окръжен магистрат представи професията на съдията пред ученици

Окръжният арбитър Симеон Михов гостува в VII " б " клас на Средно учебно заведение " Йордан Йовков " в Бургас. Визитата бе част от Образователната стратегия " Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури ", по която бургаските Окръжен и Районен съд си партнират с образователното заведение.

Директорът Анна Пенева показа новооткритата паралелка в VIII клас " Съдебна администрация " като опция за бъдеща практическа реализация на младежите в съда, при започване на открития урок.

Съдия Михов приказва за ролята на съдията, събирането на доказателства по едно дело, чуването на страните в правния спор и ценене на противоположните гледни точки. Той описа на учениците за работата на правосъдните секретари и деловодители, администрирането на делото. " Всеки от нас, като жител, носи отговорност към останалите членове на обществото ни ", разяснява лекторът и моли към младежите да бъдат непримирими към закононарушенията. Съдията приказва за изборите в живота, които би трябвало да бъдат осведомени, в основата на които стоят знанията и отговорността.

Учениците получиха като подарък дребна брошура – Конституцията на Република България и правни просветителни материали за органите на правосъдната власт и отбраната в цифровия свят, обезпечени по програмата от Висшия правосъден съвет.

Медиатори от Центъра за медиация и спогодби към Окръжен съд – Бургас и Районен съд – Бургас ще бъдат лектори в идващия открит урок в учебното заведение.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР