Окръжният съдия на окръг Кук Трейси Портър отстрани бившия президент

...
Окръжният съдия на окръг Кук Трейси Портър отстрани бившия президент
Коментари Харесай

Окръжният съдия на окръг Кук премахна Тръмп от бюлетината в Илинойс

Окръжният арбитър на окръг Кук Трейси Портър в профил някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп от бюлетината за първичните президентски избори на републиканците в Илинойс поради дейностите му, свързани с нападението против Капитолия на Съединени американски щати на 6 януари 2021 година, като нападението може да се приравни към бунт, заяви АП.

Портър отсрочи влизането в действие на решението си до петък, като даде време на Тръмп да апелира решението в съдилищата на щата Илинойс. Съдията застана на страната на гласоподавателите от Илинойс, които желаеха някогашният президент да бъде отхвърлен от бюлетината за първичните избори в щата на 19 март, като застъпническата група " Свободно слово за хората " похвали решението.

В решението си съдията написа, че нейното решение " не може да бъде крайният резултат ", защото висшите съдилища ще имат последната дума по въпроса. Илинойс стана третият щат, който изхвърли някогашния президент от изборните описи.

Говорител на предизборната акция на Тръмп съобщи, че правосъдното решение в Илинойс " е противоконституционно решение, което скоро ще бъде обжалвано ".

Подобни решения бяха постановени по-рано в щатите Колорадо и Мейн. Тръмп апелира.

Припомняме, че сходни проблеми към Тръмп се появиха в редица щати.

Върховният съд на Съединени американски щати ще изслуша причини по сходен случай от Колорадо при започване на идващия месец. Щатът Мейн разгласи, че чака това решение и ще се съобрази с него, защото тъжба бе подадена и там.

Най-висшият съд на този щат откри, че 14-та корекция не разрешава на някогашния президент републиканец да взе участие в гласуването поради ролята му в протеста на Капитолия на 6 януари 2021 година, когато неговите поддръжници нахлуха в постройката, откакто той загуби изборите през 2020 година от демократа Джо Байдън.

Бунт на държавно равнище е остаряла законодателна процедура за остраняване на претендент за президент, която не е била употребена от Гражданската война насам.

Междувременно, Тръмп остава любимец за републиканците, макар правните си проблеми.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР