Окръжният съд във Видин постанови условна присъда за шофьора на

...
Окръжният съд във Видин постанови условна присъда за шофьора на
Коментари Харесай

Условна присъда за турски тираджия, убил млад мъж на пътя край Видин

Окръжният съд във Видин постанови условна присъда за водача на турски ТИР, който аргументи гибелта на 37-годишен мъж на пътя. Катастрофата стана на 1 март 2018 година на основния път Е-79 до разклона към село Ивановци.
Товарният автомобил навлязъл в насрещната лента и се блъснал в микробус. На място умрял водачът на микробуса Калоян Диков. За породена гибел по несъобразителност лидерът на товарния автомобил, който е турски жител, получава присъда от 3 години отнемане от независимост с 5 години изпитателен период, сподели Камен Новиков, юрист на фамилията на починалия.
"По искане на фамилията на умрелия тази присъда ще бъде обжалвана, т.е. по този метод ние ясно заявяваме несъгласието с тази присъда и мнението си, че тя не е обективна и не дава отговор на публичната заплаха на действието и на дееца. Още повече, че турският водач се укри още в хода на досъдебното произвеждане и делото течеше задочно по отношение на него, защото той не се яви за делото и турската страна не спомага да му бъдат връчени документи и правосъдни бумаги. Близките на умрелия ги тормози това, че е отсрочено за изпитателен период, т.е. се касае за условна присъда, до момента в който настояването и на държавното обвиняване, и на частното обвиняване беше за дейно изтърпяване на наказване отнемане от независимост и наказването да бъде над междинния размер към максимума с оглед тежките породени вреди, а точно гибел, множеството нарушавания на Закона за придвижване по пътищата и укриването, т.е. държанието на причинителя, което е за разстройване на наказателното гонене по отношение на него. Когато държавното обвиняване и частното са на едно мнение - за ефикасна присъда, а съдът постановява условна, явно има някакъв дисбаланс ", съобщи магистратът.
На турския водач е отнето и свидетелството за правоуправление за период от 3 години, само че съгласно юрист Новиков тази мярка е на практика неприложима, тъй като като чужденец той не се води на доклад към "Пътна полиция " в България.
В Наказателния кодекс за действието, по което е наказан турският водач, се планува наказване отнемане от независимост от 2 до 6 години, сподели още юрист Новиков. Той добави, че съответният случай е от редките, в които виновността за действието е напълно на турския лидер. Няма по този начин нареченото съпричиняване, по тази причина околните на умрелия, които съпреживявали всяка дума, казана в правосъдната зала, очаквали по-сурово наказване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР