Окръжният съд в Русе отказа екстрадицията на украинеца Дмитрий Трофимчук

...
Окръжният съд в Русе отказа екстрадицията на украинеца Дмитрий Трофимчук
Коментари Харесай

Русенският съд спря екстрадиция в Беларус на украинец, издирван от Интерпол

Окръжният съд в Русе отхвърли екстрадицията на украинеца Дмитрий Трофимчук в Беларус. 38-годишният мъж е арестуван 19 ноември на граничния пункт " Дунав мост ", откакто митничарите са открили, че той се търси с алена бюлетина от Интерпол.

Според беларуските служби, в интервала 2011-2012 година Трофимчук е взел участие в проведена незаконна група, която нелегално е придобила персонални и банкови дaнни на жители на 84 страни. Информация е била употребена за осъществяване на 160 000 транзакции в онлайн търговски уеб сайтове, при което са били осъществени разплащания за 7 716 411,70 щатски $, сочи още обвиняването.

Наред с това oт страна на управляващите в Беларус се твърди, че са били направени общо 600 000 опита зa разнообразни транзакции при извършване на покупки в oнлaйн магазини на обща стойност 26 000 000 щ.д. Тези опити не са довели дo причиняване на вреди и източване на суми от сметките на съответните картодържатели, защото комерсиалните банки ca съумели дa блокират подредените преводи.

Междувременно в няколко града в България се организираха митинги в отбрана на 38-годишния мъж. Според протестиращите украинецът е емигрант и набира филантропична помощ за родината си, а обвиняването против него е скалъпено.



Съпругата на Трофимчук Виктория, която бе в съда с трите им деца, не изключи разновидността издирването му да е обвързвано точно с доброволческата им активност от началото на военните дейности в Украйна,тъй като Беларус е съдружник на Русия.

Самият той показа пред Българска национална телевизия, че е научил за обвиняването едвам при задържането си на " Дунав мост " преди месец. Украинецът съобщи, че е работил изцяло легално в Беларус преди повече от 10 години. Издирването си от управляващите там той изясни с контактите, които е имал с опозицията на дългогодишния президент Александър Лукашенко.

Защитата посочи данни за честото нарушение на правата на индивида в Беларус, изиска и мнение от Българския хелзинкски комитет по тематиката, и се усъмни, че Дмитрий Трофимчук ще получи обективен развой след изгонването си. Споменато беше още, че има и правосъдна процедура към този момент по отвод за екстрадиция точно по сходни аргументи.

Все още липсва и решение по молбата на украинеца да бъде регистриран със статут на времена протекция.

Решението на магистратите в Русе, с което бе спряно изгонването на Трофимчук в Беларус, предстои на обжалване в Апелативния съд във Велико Търново в 5-дневен период.

Автор: Андрей Кючуков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР