Окръжният съд в Монтана осъди подсъдимия В. А. Д. /29

...
Окръжният съд в Монтана осъди подсъдимия В. А. Д. /29
Коментари Харесай

6 г. затвор за шофьора, причил тежката катастрофа в село Вирове с 2-ма загинали и 3-ма ранени /снимки/

Окръжният съд в Монтана осъди подсъдимия В. А. Д. /29 г./ на шест години „ отнемане от независимост “ за осъществено от него, след нарушаване на разпоредбите за придвижване по пътищата, ПТП, при което предизвикал гибелта на двама души и телесни повреди на други трима, едното от които малолетно.
На 23 ноември 2016 година в село Вирове, на кръстовището сред път II-81 и междуселски път, приближаващ от село Габровница, В. А. Д. блъснал с карания от него „ Опел Астра “ автомобил „ БМВ “, който пътувал в посока Монтана–Лом, а обърнатото от удара по таван “БМВ “ се блъснало в автомобил „ Алфа Ромео “, движещ се от Лом към Монтана.
Съдът призна В. А. Д. за отговорен за това, че при ръководство на лекия автомобил, без да спре на знак „ Стоп “ и да пропусне пътните транспортни средства, които се движели по пътя с преимущество и в пияно положение – с централизация на алкохол – 1 на хиляда, осъществил ПТП, при което по несъобразителност предизвикал гибелта на сестра си Т. А. Д. /22 г./ и на татко си П. В. П. /47 г./ от село Върбица, които пътували в автомобила „ Опел Астра “, както и тежка телесна щета и две междинни телесни повреди на 13 годишния В. П. Й. от Лом, пасажер в автомобила „ БМВ “. Две междинни телесна повреди претърпяла и К. С. Б. /30 г./ от Монтана, пътувала в „ Алфа Ромео “. Средна телесна щета претърпяла и возещата се в автомобила на подсъдимия негова майка. След злополуката подсъдимият избягал от местопроизшествието. Окръжният съд осъди В. А. Д. на шест години отнемане от независимост, които да изтърпи при първичен общ режим и го оправда по обвиняването да е нарушил и други правила на Закона за придвижване по пътищата: шофиране в обитаемо място с превишена скорост, липса на надзор над ръководеното МПС, шофиране без дееспособност и неуведомяване на органите на реда за станалото ПТП. Съдът одобри, че последните нарушавания на разпоредбите на ЗДвП не са в директна и непосредствена причинно-следствена връзка с настъпилия вредоносен резултат и ги регистрира като отегчаващо виновността събитие. Подсъдимият бе оневинен и за породената телесна щета на неговата майка, защото същата не е подала тъжба против сина си за получената от нея контузия при ПТП и отхвърля да свидетелства против сина си. Като смекчаващо виновността на подсъдимия събитие съдът регистрира съществуването на съвина и у лидера на лекия автомобил "БМВ ", който се движел в обитаемото място със скорост, надвишаваща с 60 км/ч допустимата такава от 50 км/ч и макар, че се движел по път с преимущество, е бил задължен да предприеме избавителна маневра, откакто е забелязал, че отнемащият преимуществото му автомобил, ръководен от подсъдимия, няма да спре на стоп-линията.
Д. би трябвало да заплати 1 321.58 лв. по сметка на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи – разходи по досъдебното произвеждане, и 1 940 лв. по сметка на Висш съдебен съвет – разходи по делото, както и да заплати 600 лв. разходи по делото на П. Й. Н. – татко и аставник на потърпевшото 13 годишно момче.
Присъдата може да се стачкува и апелира в 15 дневен период пред Апелативния съд в София.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР