Окръжният съд в Добрич обяви в неплатежоспособност Евроманган“ ЕАД с

...
Окръжният съд в Добрич обяви в неплатежоспособност Евроманган“ ЕАД с
Коментари Харесай

Евроманган вече е пред фалит

Окръжният съд в Добрич разгласи в несъстоятелност „ Евроманган “ ЕАД с начална дата 26 юли 2016 година и разгласи произвеждане по неплатежоспособност на една от най-големите манганови мини в света. На сдружението, което експлоатира рудника край балчишкото село Църква, е наложена обща забрана и запор върху имуществото. Назначен е краткотраен синдик, а първото заседание на кредиторите е планувано за 14 април.
Производството по неплатежоспособност е формирано по искове на Изпълнителна организация Главна ревизия по труда поради неизплатени заплати на миньорите и на „ Енерго Про Продажби “ АД за неиздължени сметки за ток.
Според съдебно-икономическите експертизи концесионерът на мангановата мина дължи 375 515 лева . за трудови хонорари на служащите, 195 572 лева за електрическа енергия, а отговорностите към страната към 23 декември 2019 година надвишават 5, 656 млн. лева Вещите лица показват, че общият размер на краткосрочните отговорности към всички кредитори на сдружението възлиза на 18 971 000 лв..
Според магистратите сдружението не е в положение да погаси отговорностите си без да бъдат накърнени ползите на кредиторите. Освен това финансовите му усложнения не са краткотрайни, а трайни. Имуществото на длъжника не е задоволително, с цел да покрие отговорностите му.
Съдът показва, че сдружението не може да прави активност, защото не разполага със лични запаси, има огромни задължения към снабдители и клиенти, а последващата му активност ще е нездравословна за всички, с които ще влезе в договорни връзки.
Мангановото находище, експлоатирано от „ Евроманган “, е най-голямото в Европа и четвъртото най-богато в света. Според изчисленията на специалисти запасите в него надвишават 1200 млн. тона руда. Заради задължения мината беше включена през 1996 година в държавния лист за разпродажба. Година по-късно българската страна одобри оздравителната стратегия на „ Еврокомерс Ко “ и сдружението взе на концесия за 25 години 60% от мината под името „ Евроманган “. С годините компанията сменяше притежателите си, само че задълженията продължиха да се натрупат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР