Окръжният съд в Бургас отказа екстрадицията на руския гражданин Сергей

...
Окръжният съд в Бургас отказа екстрадицията на руския гражданин Сергей
Коментари Харесай

Съдът в Бургас отказа да екстрадира руснак, обвинен за ОПГ, хазард и подкуп - Темида

Окръжният съд в Бургас отхвърли екстрадицията на съветския жител Сергей Л. и предаването му на правосъдните управляващи на Руската Федерация за реализиране на наказателно гонене по отношение на него.

Производството бе гледано по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и формирано по искане на Окръжна прокуратура – Бургас във връзка молба на Генералната прокуратура на Руската Федерация за екстрадиция, заяви БНР - Бургас. Това е вторият случай на отвод за предаване на съветски жител на правораздаването на РФ, откакто Апелативният съд във Варна не даде Алкей Алчин на руснаците.

Сергей Л.  се търси от съветските управляващи по обвинявания в проведена незаконна група, противозаконен хазарт и рушвет. Защитата му настоя пред правосъдния състав настояването за предаването му да не бъде почетено, като обърна внимание на систематичното нарушение на правата на индивида в Руската Федерация и по особено на изискванията в пандизите и следствените арести и всеобщите практики на изтезания там. В правосъдното съвещание юристите показаха отчети на правозащитни организации. Изложиха тезата, че дадените гаранции от Руската Федерация, че мъжът няма да бъде подлаган на грубо и унизително отношение не са задоволително безапелационни.

В предоставената му последна дума, Сергей Л. помоли съда да не бъде ектрадиран, защото обвиняванията против него са изфабрикувани заради политическата му активност и дейната му гражданска позиция.

Окръжият съд в Бургас отхвърли настояването за екстрадиция. Съдът счете, че изказванието на съветския жител, че е жертва на политическо гонене в Русия, не е подкрепено от безапелационни доказателства. В производството по екстрадиция обаче, съдът следва да реши дали в случай че лицето бъде предадено на искащата страна, то няма да бъде изложено на отношение, противоречащо на Европейски съд по правата на човека. Европейския съд по правата на индивида е установил съществуването на систематични и общи дефекти в изискванията на отнемане от независимост в следствените арести в Руската Федерация. Бургаският областен съд сложи под подозрение дадените от съветската страна гаранции, че мъжът няма да бъде подлаган на изтезаване, грубо, нечовешко, унижаващо достолепието отнасяне или наказване. Видно от отчета на БХК, направен за потребностите на сегашното дело, изтезанията и малтретирането на лишени от независимост в Русия е систематичен проблем. Европейски съд по правата на човека неведнъж е имал мотив да установи тежки нарушавания на правата на индивида, в това число случаи на мъчение и друго нечовешко отношение към лишените от независимост в Руската Федерация. Решението на бургаските магистрати може да бъде обжалвано или протестирано в 7-дневен период.

С определение от 27.05.2022 година, Окръжният съд беше наложил на обвинения краткотрайна мярка „ Домашен арест “ за период до 40 дни, която да се извършва по непрекъснатия адрес на лицето - с. Равда. Съдът е наложил по отношение на желаното лице и мярка за процесуална насила „ Забрана за овакантяване рамките на Република България “. В петък мярката е анулирана.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР